Σ. Κουρτς: Ευχαριστίες στην Ελλάδα για την “προστασία των συνόρων”

Πηγή: EUROKINISSI

Τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων, «την οποία υποστηρίζει και η Αυστρία με αστυνομικούς», εκφράζει σε σημερινό μήνυμά του, με την ευκαιρία της έναρξης της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει προσκαλέσει σε διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των έξι χωρών της περιοχής αυτής.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για την προστασία των συνόρων, την οποία υποστηρίζει επίσης η Αυστρία με αστυνομικούς. Στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώνουμε τον κοινό αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Για την την Αυστρία, την ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ως απειλή νοείται ο ξεριζωμένος που ψάχνει να σωθεί από την φρίκη του πολέμου που ίδια η ΕΕ και τα κράτη μέλη διεξάγουν. Φέρουν ευθύνες για την κατάσταση στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Σε δηλώσεις του με την έναρξη της Συνόδου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρέπεμψε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ στην περιοχή, για την επιστροφή μεταναστών με μικρή πιθανότητα δικαιώματος παραμονής, απευθείας από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία στις χώρες προέλευσής τους.

Οι ειδικοί του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν ότι ως αποτέλεσμα της κατάργησης των περιορισμών της covid, η πίεση για μετανάστευση προς την ΕΕ θα αυξηθεί ξανά και ότι περίπου 80.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα παράνομα στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή καγκελαρία.

Οι αυστριακές δυνάμεις στον Έβρο

FRONTEX Αυστριακοί στον Έβρο
FRONTEX – Αυστριακοί στον Έβρο / Πηγή: Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι επίλεκτες μονάδες, με αντικείμενα άσχετα με το Μεταναστευτικό, από χώρες της ΕΕ επιχείρησαν στον Εβρο, με πρόσχημα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι 13 Αυστριακοί, μαζί με 4 συνολικά οχήματα, εκ των οποίων ένα τεθωρακισμένο, εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες για επιτήρηση σε συνθήκες νυκτός και περιορισμένης ορατότητας. Επιπλέον, στον εξοπλισμό τους έφεραν ατομικό οπλισμό αραβίδων StG 77A3 (κοντό, ελαφρύ και επαναληπτικό τουφέκι), πέρα από τον εξοπλισμό για αποστολές «καταστολής όχλου», εκτοξευτές βομβίδων, αναλώσιμα, ατομικό εξοπλισμό προστασίας, drone επιτηρήσεως κ.λπ.

Ανήκουν στην ειδική μονάδα Einsatzkommando Cobra (Κομάντο Επεμβάσεως Κόμπρα – EKO Cobra), τακτική μονάδα επέμβασης με «αντιτρομοκρατικό» προσανατολισμό, που μάλιστα δεν υπάγεται στη δύναμη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστρίας αλλά απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, που έχει την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη.

Η μονάδα έχει συνολική δύναμη 450 ανδρών. Θεωρείται από τις ικανότερες διεθνώς τέτοιες μονάδες, με επιτυχή επιχειρησιακή εμπειρία. Εχει άλλωστε δοκιμαστεί και για την καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων, αφού το 2017 συνέδραμε τη γερμανική αστυνομία στην καταστολή διαδηλώσεων στο κέντρο του Αμβούργου, στη διάρκεια της Συνόδου του «G20» στη γερμανική μεγαλούπολη. Τέτοια ήταν η εμπλοκή της, που τρία στελέχη της μονάδας τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο των αποστολών της Cobra, περιλαμβάνονται και επεμβάσεις σε παραποτάμια περιβάλλοντα.

Ένα είναι σίγουρο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, παραβλέπουν ή και αποσιωπούν το τι σηματοδοτεί ξένες δυνάμεις να αναλαμβάνουν επιχειρήσεις και αποστολές «επιδιαιτησίας» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την ώρα που δρομολογούνται επικίνδυνες «διευθετήσεις» με ευρωατλαντική ομπρέλα στην περιοχή.

Η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη

Κύριο θέμα της Συνόδου στη Βιέννη είναι η κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, θα συζητήσουν για την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τον αγώνα κατά της πανδημίας covid και την οικονομική υποστήριξη μετά την κρίση.

Συμμετέχοντες είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπέναμπιτς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζόραν Τελετίγια, του Μαυροβουνίου Ζτράβκο Κριβοκάπιτς, από το Κόσοβο ο Άλμπιν Κούρτι, και ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, ενώ από την Αλβανία αναμενόταν η υπουργός Υποδομών Μπελίντα Μπελούκου.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία εξακολουθεί να εμποδίζεται. Οι δύο χώρες είχαν αρχικά ανακοινώσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019. Μετά την επιβολή της αυστηρότερης διαδικασίας από τη Γαλλία, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν κατ’ αρχήν πέρυσι να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες. Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη λόγω του αποκλεισμού από πλευράς της Βουλγαρίας στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και λόγω των επιφυλάξεων των Κάτω Χωρών για την Αλβανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...