Σ. Λαβρόφ από τη Λατινική Αμερική: Οι δυτικοί προσπαθούν να εξαπλώσουν την ηγεμονία τους με συγκρούσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναχώρησε χθες Τετάρτη το απόγευμα από τη Νικαράγουα για την Κούβα έπειτα από σύντομη επίσκεψη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα.

Μετά την άφιξή του το μεσημέρι από τη Βενεζουέλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έφυγε από τη Μανάγουα περίπου τέσσερις ώρες αργότερα για την Κούβα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας πήγε επίσης στη Βραζιλία.

«Οι δυτικοί, υπό την αιγίδα χωρών όπως οι ΗΠΑ (…) προσπαθούν να εξαπλώσουν την ηγεμονία τους με συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία», είπε ο κ. Λαβρόφ στις κάμερες πριν από την αναχώρησή του.

Η Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρος και σύζυγος του κ. Ορτέγα, εξήρε την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στη Νικαράγουα, δηλώνοντας πως η χώρα τον υποδέχεται «θερμά» ως αντιπρόσωπο «αδελφών λαών» που «πιστεύουν στην ειρήνη».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συναντήθηκε, πέραν του προέδρου Ορτέγα, με τον ομόλογό του Ντένις Μονκάδα, τον υπουργό Οικονομικών Ιβάν Ακόστα και τον σύμβουλο της προεδρίας για τις επενδύσεις, το εμπόριο και τη συνεργασία Λαουρεάνο Ορτέγα Μουρίγιο, γιο του προεδρικού ζεύγους, πρόσθεσε η κυρία Μουρίγιο.

Οι κ.κ. Ορτέγα και Λαβρόφ, σε μέρος των συνομιλιών τους στο οποίο ήταν παρούσες κάμερες, κατήγγειλαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες από τις ΗΠΑ σε τρεις νικαραγουανούς δικαστικούς οι οποίοι αποφάσισαν να στερήσουν την ιθαγένεια από 316 αντιπολιτευόμενους, που ο κ. Ορτέγα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Την προηγουμένη, στο Καράκας, ο κ. Λαβρόφ κάλεσε σε «ένωση» για την αντιμετώπιση του «εκβιασμού», των δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία είναι σημαντικός σύμμαχος για τη Νικαράγουα, στην οποία προμηθεύει σιτάρι, λεωφορεία για τις δημόσιες μεταφορές, οχήματα που χρησιμοποιούνται ως ταξί, εμβόλια Sputnik κατά της COVID-19 κ.ά. αγαθά.

Η Μόσχα προσφέρει επίσης τη συνεργασία της σε κέντρο εκπαίδευσης της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, καθώς και τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...