Σακελλαροπούλου: Κρίσιμη η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση της ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδόνιας Μπ. Οσμάνι
Συνάντηση της ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδόνιας Μπ. Οσμάνι / Πηγή: Eurokinissi

Την εφαρμογή της συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ως βασική προϋπόθεση, η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην οικογένεια της ΕΕ.

Εξάλλου, η ουσία της συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν η ένταξη της Β. Μακεδονίας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, ως ένα ακόμη ισχυρό μέτρο για τον αποκλεισμό από τη Βαλκανική Χερσόνησο της Ρωσίας.

«Η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της γείτονος πραγματοποίησε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ βρέθηκε για δύο ημέρες στη Βόρεια Μακεδονία. Όπως ανακοινώθηκε, αντικείμενο της επίσκεψης ήταν «η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του ήδη υλοποιούμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ταξίαρχος Νικόλαος Τριανταφύλλου, είχε σύντομες συναντήσεις με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγο Αζίμ Νουρεντίν και με την υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η διαδικασία ενσωμάτωσης των Ενόπλων Δυνάμεών της γειτονικής χώρας στις δομές της λυκοσυμμαχίας. Επίσης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών σε ελληνικά στρατιωτικά ιδρύματα, καθώς και παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε διάφορα ελληνικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...