Σάμος: Μεγάλα κενά στην δασοπροστασία, την πρόληψη και το Πυροσβεστικό Σώμα

Πυροσβεστική - Πυρκαγιά στη Σάμο 15-16/7/2021
Πηγή: Eurokinissi

Για μεγάλα κενά στην δασοπροστασία, την πρόληψη από τις πυρκαγιές και το Πυροσβεστικό Σώμα, κάνει λόγο η ΤΟ του ΚΚΕ στη Σάμο σε σχετική ανακοίνωσή της έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ ζητά την γρήγορη αποκατάσταση της καταστροφής στο περιβάλλον, καθώς και την αποζημίωση όσων ανθρώπων έπαθαν ζημιές στις περιουσίες τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η νέα πυρκαγιά στο νησί μας ανέδειξε για άλλη μια φορά τα μεγάλα κενά στον τομέα της δασοπροστασίας, της πρόληψης των πυρκαγιών, αλλά και στο πυροσβεστικό σώμα. Από αυτή τη σκοπιά είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση απέναντι σε μια πολιτική, που έχουν υπηρετήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και που εμπορευματοποιεί τη γη, που ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση στα δάση, και ου επομένως αυτή η πολιτική είναι το “προσάναμμα” των πυρκαγιών.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αντιμετωπίζοντας, πέρα από τις πύρινες φλόγες, τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φέτος από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια!

Χρήματα λοιπόν υπάρχουν για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, μια βαρβαρότητα που εντείνει την εκμετάλλευση, που έχει του “πεταματού” τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά με δικαιώματα, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι πρόκληση το 2021 οι πυροσβέστες να είναι λιγότεροι από τις ανάγκες και να εξοντώνονται, ορισμένες φορές και με τραγικές συνέπειες, όπως συνέβει με τον πυροσβέστη στη Χίο, που και δούλεψε υπεράνθρωπα, και που όταν χρειάστηκε ασθενοφόρο αυτό εμφανίστηκε μετά από δυο ώρες. Σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν όλοι οι πυροσβέστες.

Είναι πρόκληση να είναι ο στόλος οχημάτων παλαιομένος, να μην υπάρχουν κοντά επαρκή εναέρια μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 2 χρόνια τα “Canadair” που στάθμευαν στη Σάμο, τώρα σταθμεύουν στην Ελευσίνα!

Είναι πρόκληση να υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα σε Μυτιλήνη και Χίο έτοιμα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί και να μην μπορούν να έρθουν γιατί δεν υπάρχει καράβι. Είναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις που έχουν καταστήσει τη χώρα μας πρώτη (1η) σε νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες, να μην μπορούν να μεταφέρουν τους πυροσβέστες. Επιβεβαιώνεται ότι οι νατοϊκές δαπάνες είναι για να μεταφέρουν στρατό στη Μαύρη Θάλασσα, στον Περσικό, στο Μάλι, και όπου αλλού εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά όχι για μας.

Τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγοί στην προσπάθεια της κατάσβεσης. Έγιναν παρεμβάσεις, τόσο από τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους του, όσο και με τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας.

Καλούμε το λαό με τη δράση του να μην επιτρέψει πάνω στα αποκαΐδια να βρουν ευκαιρία εκμετάλλευσης τα διάφορα κοράκια, που θρέφει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης.

Καλούμε το λαό της Σάμου να παλέψει για την όσο γίνεται πιο γρήγορη αποκατάσταση της καταστροφής στο περιβάλλον, καθώς και στην αποζημίωση όσων ανθρώπων έπαθαν ζημιές στις περιουσίες τους.

Δείτε ακόμα...