Σάμος: Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφους του λιμενικού

Παράκτιο Περιπολικό Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ 920) "Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης"
Φώτο Αρχείου / Παράκτιο Περιπολικό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ 920) “Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης” / Πηγή: hcg

Επεισόδιο με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, τα ξημερώματα της Τρίτης, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό και τη διάσωση προσφύγων-μεταναστών ανοιχτά της Σάμου, καταγγέλλει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλα ξεκίνησαν όταν φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Η τουρκική ακταιωρός «εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)», αναφέρει η ανακοίνωση. Προσθέτει ότι «κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η τουρκική ακταιωρός «δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της» ενώ οι κινήσεις της «δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης FRONTEX καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...