Σαουδική Αραβία: Απειλεί να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα

Έμμεσες απειλές προς τα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, να διατύπωσε η Σαουδική Αραβία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή προέρχεται από δικές της ανησυχίες ή σηματοδοτεί «στήριξη στη Μόσχα».

Όποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία της G7 (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του αναδυόμενου «Παγκόσμιου Νότου» υπέρ της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατέχει, αν η G7 να κατασχέσει σχεδόν 300 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σε ομολόγους του στην G-7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε ως σκοπό να υποστηρίξει την Ουκρανία και μάλιστα φέρεται να αναφέρθηκε σε πώληση ομολόγων γαλλικού χρέους.

Στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο συμφωνήθηκε να αξιοποιήσει τα κέρδη ως «εγγύηση» για να αποπληρωθεί δάνειο 50 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας και να αφήσει προς το παρόν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξεταστούν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και «απλά περιγράφηκαν στα μέλη της G-7 ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων».

Το Ριάντ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά έχει επίσης χτίσει δεσμούς με το Κίεβο και μεσολαβεί στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ έχει δηλώσει προθυμία να μεσολαβήσει για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

Δείτε ακόμα...