Σαουδική Αραβία: Οι συνομιλίες με το Ιράν βρίσκονται σε «εξερευνητικό» στάδιο

Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε «εξερευνητικό» στάδιο. Αυτό δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

«Έχουμε ξεκινήσει εξερευνητικές συνομιλίες, βρίσκονται στην αρχή τους», είπε ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ, που ταξίδεψε στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε δύο διεθνείς συνόδους.

Οι συνομιλίες, που οργανώθηκαν στις αρχές Απριλίου και διευκόλυνε ο ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι, παρέμεναν μυστικές ώσπου η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε πως έγινε η πρώτη συνάντηση στη Βαγδάτη. Η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επαφές τη Δευτέρα.

«Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί θα δουν πως είναι προς το συμφέρον τους να συνεργαστούν με τους γείτονές τους με θετικό τρόπο που θα οδηγήσει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αν μπορέσουν να δουν πως είναι προς το συμφέρον τους, μπορώ να ελπίζω. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο», είπε ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν τη 18η Ιουνίου στην πολιτική που ασκεί η Τεχεράνη στην περιοχή, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν εκτίμησε ότι θα είναι αμελητέος, καθώς αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής παίρνει ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ.

Ο ρόλος του ανώτατου ηγέτη είναι το κλειδί, επομένως θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν», συνόψισε.

Φάισαλ μπιν Φαρχάν, Υπουργός Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας

Τεχεράνη και Ριάντ διέκοψαν το 2016 τις διπλωματικές σχέσεις τους

Τεχεράνη και Ριάντ διέκοψαν το 2016 τις διπλωματικές σχέσεις τους, βαθαίνοντας το ρήγμα σιιτών-σουνιτών στην περιφέρεια.

Εμπλέκονται σε διάφορες συρράξεις στην περιοχή, υποστηρίζοντας τα αντίπαλα στρατόπεδα, ειδικά στη Συρία και στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί εξάλλου στενά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Στα τέλη Απριλίου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο έναντι του μεγάλου αντιπάλου του βασιλείου στην περιφέρεια, διαβεβαιώνοντας πως επιθυμεί τα δύο κράτη να έχουν «καλές» σχέσεις. Η δήλωσε χαιρετίστηκε στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...