Σαουδική Αραβία: Τριήμερη επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε από σήμερα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Είναι η πρώτη επίσκεψη που  κάνει στο Ριάντ από το 2016, και θεωρείται κομβικής γεωπολιτικής σημασίας για τις στενότερες σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών χωρών με την Κίνα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί σινο-αραβική σύνοδος κορυφής με συμπροεδρεύοντες τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, παρουσία του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και διάδοχου στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στη σινο-αραβική σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 14 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από αραβικές χώρες και θα προωθηθούν στενότερες συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, οι πολιτικές σχέσεις. Θα πραγματοποιηθεί επίσης και μια σύνοδος κορυφής με τις έξι χώρες του Συμβουλίου της Συνεργασίας του Κόλπου.

Επιπλέον ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία ύψους 29 δισ. δολαρίων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο φόντο των τεταμένων σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβίας, μεταξύ άλλων λόγω των διαφορετικών συμφερόντων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου από τότε που ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Νάγιεφ αλ-Χατζράφ, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της συνόδου κορυφής της Παρασκευής με τις έξι χώρες του Κόλπου, λέγοντας ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters, Xinhua

Δείτε ακόμα...