Σχέδια για ουκρανικές εξαγωγές μέσω Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης / Πηγή : Eurokinissi

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς «τρέχουν» πολυεπίπεδοι σχεδιασμοί με επίκεντρο το ακριτικό λιμάνι σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του λιμανιού για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού, Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, και του εμπορικού διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, BIasim Roberto.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε και η περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό σκέλος, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της αναδίπλωσης και ανανέωσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία.

Η σύσκεψη αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως εναλλακτικής για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων, την ίδια ώρα που «τρέχουν» συνεννοήσεις της Τουρκίας με Ουκρανία και Ρωσία, για το ίδιο θέμα.

Πέρα από τη μεταφορά μέχρι την Αλεξανδρούπολη φορτίων προς εξαγωγή, υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι και για εισαγωγές, κυρίως από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η διέλευση μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει ουσιαστικά αποκλειστεί.

Το ζήτημα των εισαγωγών προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για την εμπλοκή συνολικά της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης, αφού πρόσφατα υπήρξαν αναφορές από στρατιωτικές πηγές πως το ακριτικό λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, «καθ’ οδόν» προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη βδομάδα στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να πάρει μέρος και ο Ουκρανός, ενώ η ιμπεριαλιστική συμμαχία κλιμακώνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Επισήμως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία, την οποία και υποστηρίζει, ενώ διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Δείτε ακόμα...