Σχετικά με το Αφγανιστάν

Στρατιώτες των ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια κατοχής - Γενάρης 2020
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες των ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια κατοχής – Γενάρης 2020 / Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Αφγανιστάν

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την κατάρρευση της δοτής κυβέρνησης, που είχε αναδειχτεί στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους και την αναρρίχηση στη διακυβέρνηση του σκοταδιστικού κινήματος των Ταλιμπάν, που είχε ποικιλοτρόπως στηριχθεί αρχικά από τις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις, δείχνουν πως τα βάσανα του λαού του Αφγανιστάν δεν έχουν τέλος.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, που έγινε με το πρόσχημα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” και της επίθεσης στους δίδυμους πύργους, είχε στην πραγματικότητα άλλες στοχεύσεις και κυρίως τον έλεγχο του “μαλακού υπογάστριου” της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τις ΗΠΑ.

Τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συζήτησαν χτες επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με φόντο τη νέα κατάσταση για τις παγκόσμιες γεωπολιτικές «ισορροπίες» και τις «ανησυχίες» για ενδεχόμενη αύξηση προσφυγικών ροών, τις οποίες βέβαια προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμοί.

Την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν έχοντας επίγνωση «των κινδύνων» υπερασπίστηκε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες μετά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ.

Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξαρχής δεν σκόπευε να «μείνει στο Αφγανιστάν για πάντα» και ισχυρίστηκε πως η λυκοσυμμαχία εκπλήρωσε τους στόχους που είχε θέσει, τον «αφανισμό της Αλ Κάιντα, η οποία σχεδόν δεν υπάρχει» και «να εξασφαλιστεί ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι κέντρο διεθνούς τρομοκρατίας που στρέφεται εναντίον μας».

Τόνισε ότι η απόφαση ήταν συνειδητή «γνωρίζοντας το ρίσκο οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία, ενώ η εναλλακτική ήταν η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και ένας ανοιχτός ατέλειωτος πόλεμος. Ηταν μια δύσκολη απόφαση μεταξύ δυο δύσκολων εναλλακτικών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρόκειται για «αποτυχία των ΗΠΑ ή αποτυχία όλης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ χαιρέτισαν τη συμφωνία» που υπέγραψαν τον Φλεβάρη του 2020 οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ στη λυκοσυμμαχία «ακολούθησαν εκτεταμένες συνομιλίες την περασμένη άνοιξη».

«Από κανένα κράτος – σύμμαχο δεν υπήρξε προθυμία να αναπληρωθεί το κενό που θα άφηνε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Και τα 30 μέλη μαζί αποφάσισαν να τερματιστεί η αποστολή», πρόσθεσε.

«Γνωρίζαμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις αλλά όχι την ταχύτητα της κατάρρευσης», συνέχισε και κατηγόρησε την αφγανική ηγεσία που απέτυχε να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν.

Ως προτεραιότητα του ΝΑΤΟ ανέφερε τη μεταφορά ανθρώπων και συνεργατών του ΝΑΤΟ και να μείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ με τη συνδρομή στρατιωτικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να «χτυπά» τρομοκρατικές ομάδες από μακριά.

Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα δεχτούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στο έδαφός τους ή αν όλες οι ροές θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε πως «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ γνώριζαν τους κινδύνους, κι αποφάσισαν να μην αναπληρώσουν το κενό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν»…

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει την επέμβαση στο Αφγανιστάν, είχε καταρρίψει τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είχε καταγγείλει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), που από το 2001 έως σήμερα στήριξαν την εμπλοκή της χώρας μας και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Από κάθε δυνατό βήμα, είχε απαιτήσει την επιστροφή στη χώρα των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική αποστολή στο εξωτερικό.

Τώρα τα διάφορα αστικά επιτελεία χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” για την κατάσταση του λαού στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα για τη θέση στην οποία θα βρεθούν οι γυναίκες. Είναι τα ίδια επιτελεία που στήριξαν και στηρίζουν καθεστώτα που έπαιρναν αντίστοιχα μέτρα κατά των γυναικών στις χώρες τους.

Είναι τα ίδια επιτελεία που σε άλλες ιστορικές εποχές (βλ. δεκαετία του ’80) είχαν λυσσασμένα στηρίξει το σκοταδιστικό κίνημα των Μουτζαχεντίν (μέσα από το οποίο ξεπρόβαλαν οι Ταλιμπάν), που μάχονταν ενάντια στη Λαϊκή Επανάσταση και στη σοβιετική στρατιωτική διεθνιστική βοήθεια.

Με την ίδια υποκρισία αναφέρονται και στην αναμενόμενη αύξηση του προσφυγικού, όταν οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν αυτό που όλοι τους θέλουν να κρύψουν, πως οι πρόσφυγες είναι τελικά τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων.

Σήμερα προβάλλει η ανάγκη της λαϊκής πάλης ενάντια σε κάθε αντιδραστική και σκοταδιστική δύναμη, αναπόσπαστα δεμένα με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σχεδιασμούς, που τις γεννούν και τις αξιοποιούν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...