Σχίνο Κορινθίας: Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια

Έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά για την πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε εκτάκτως σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπεέχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής ,στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται πυρκαγιές, ενώ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης των δασικών εκτάσεων (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός) αφού οι δασικές υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται, ενώ τα δάση συχνά καταλήγουν να γίνονται οικόπεδα.

Η μεγάλη καταστροφή, μόλις λίγες μέρες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1 Μάη), αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που όχι μόνο αφήνουν στο έλεος των πυρκαγιών τον λαό και τους πυροσβέστες, αλλά, πολύ περισσότερο, με την πολιτική τους πυροδοτούν «βόμβες» όπως αυτή στα Γεράνεια Όρη, χτες στο Μάτι, αύριο κάπου αλλού…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...