Σχολεία: Ανησυχία και οργή προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Γλυφάδα Γενάρης 2022 - Τα σχολεία ανοίγουν με μοναδικό μέτρο ένα επιπλέον self test - Επί Υπουργού Παιδείας ΝΔ, Κεραμέως
Φώτο Αρχείου / Γλυφάδα Γενάρης 2022 – Τα σχολεία ανοίγουν με μοναδικό μέτρο ένα επιπλέον self test – Επί Υπουργού Παιδείας ΝΔ, Κεραμέως / Πηγή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Όλο και περισσότερη ανησυχία και οργή προκαλεί στους γονείς, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς η άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία. Το μοναδικό μέτρο είναι η «αυτοδιάγνωση», που διαπιστώνει την έκταση της διασποράς η οποία θα συνεχίζεται όσο στις σχολικές μονάδες θα ισχύουν τα «πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» και οι μαθητές θα στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο σε τάξεις – κλουβιά.

Self test στην εκπαίδευση: 25.000 κρούσματα σε δύο μέρες

Από τα self test που έγιναν τη Δευτέρα, ενόψει της σημερινής ημέρας, εντοπίστηκαν 9.688 κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλευρής, δήλωσε στον «ΣΚΑΙ» πως από τα περίπου 9.700 κρούσματα, τα 1.000 αφορούν καθηγητές και τα υπόλοιπα μαθητές.

Εάν προσθέσουμε τα πάνω από 15.500 θετικά self test που εντοπίστηκαν χθες, τότε σε δύο ημέρες τα σχολεία μετράνε 25.000 κρούσματα.

Μονόδρομος τα τρία μέτρα που διεκδικούν γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικοί

Ο αριθμός αυτός, όμως, αντί να κινητοποιήσει την κυβέρνηση για να λάβει επιπλέον μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, την κάνει να πανηγυρίζει ότι χάρη στην αυτοδιάγνωση εντοπίστηκαν κρούσματα που θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.

Όμως, για να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας μέσα στα σχολεία δεν αρκεί η διαπίστωση της μεγάλης διασποράς. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα όπως αυτά που διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και τα οποία απορρίπτονται ως «κοστοβόρα» από την κυβέρνηση:

  1. Αραίωση μαθητών στις τάξεις, κατάργηση των συγχωνεύσεων.
  2. Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.
  3. Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Πολλοί γονείς επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, λόγω του φόβου που τους δημιουργεί η κατάσταση. Τα …αυστηρότερα πρωτόκολλα προβλέπουν ένα επιπλέον self test γι’ αυτήν τη βδομάδα, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση δε εμφάνισης κρούσματος 5 τεστ (2 rapid και 3 test) σε διάστημα 5 ημερών για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος και 3 τεστ (μόνο self) για τους εμβολιασμένους.

Μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς

«Με βάση την εικόνα της πρώτης ημέρας, ένας αριθμός εκπαιδευτικών που ξεπερνά τις 5.500 νοσεί ή είναι στενή επαφή και έλειπε από τα σχολεία. Αυτός ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες, αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού», σημειώθηκε χαρακτηριστικά σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου σωματείων εκπαιδευτικών.

Τα χιλιάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 στη Δευτεροβάθμια που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής».

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε πως θα γίνουν στο «και πέντε» 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, «3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού».

Δείτε ακόμα...