Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα Μπισάου

Φωτό αρχείου

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης στη Μπουρκίνα Φάσο πριν μία βδομάδα, απόπειρα πραξικοπήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη και στη Γουινέα Μπισάου, μία χώρα περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων που έχει ζήσει τουλάχιστον εννιά πραξικοπήματα και απόπειρες ανατροπής κυβερνήσεων από την ανεξαρτησία της το 1974 και έχει συνδεθεί με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών λειτουργώντας σαν “κρίκος” των καρτέλ ναρκωτικών μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης.

Οι πρώτες πληροφορίες δεν ξεκαθάρισαν ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο που είχε εκλεγεί το Δεκέμβρη του 2019 σε δεύτερο γύρο υπό την αμφισβήτηση της νίκης του από τον αντίπαλό του Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα. Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η απόπειρα εκδηλώθηκε όταν ακούστηκαν σφοδρά πυρά κοντά στο κυβερνητικό μέγαρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Μπισάου. Αναφέρθηκαν αρκετοί νεκροί (ανάμεσά τους τουλάχιστον ένας υπουργός) και τραυματίες ενώ ήταν αδιευκρίνιστη η τύχη του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έσπευσε να αναγορεύσει υπεύθυνο το στρατό για την ασφάλεια του προέδρου και του πρωθυπουργού της Γουινέας Μπισάο προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Εάν η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Εμπάλο τελεσφορήσει τότε θα πρόκειται για το δεύτερο πραξικόπημα σε χώρα της Δυτικής Αφρικής μέσα σε μόλις μία βδομάδα.

Η «επιδημία» των πραξικοπημάτων σημειώνεται σε χώρες της περιοχής που εμπίπτουν στην αρένα του σφοδρού ανταγωνισμού δυτικών χωρών (πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων) της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας και άλλων που διεκδικούν μερίδιο από τον πλούτο της Αφρικής λανσάροντας ως μέσα είτε τις προσοδοφόρες επενδύσεις αμοιβαίου οφέλους (π.χ. Κίνα, Τουρκία) ή τη στρατιωτική ασφάλεια απέναντι σε οργανώσεις τζιχαντιστών που διέσπειραν σε όλη την Αφρική οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ιδιαίτερα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011.