Συγκεντρώσεις ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις για να εκφραστεί η αντίθεση στις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. 

Η Επιτροπή Αγώνα έχει καλέσει τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδρίτη. 

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει «τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που εδώ και χρόνια προσδένουν τη χώρα μας όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων». Καταδικάζει «τις επιθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την κυβερνητική απόφαση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία».

Απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμπλοκής: «Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ομιλία από τον Γιάννη Αναγνώστου

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι, «θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και όλων των λαών. Γιατί αυτό είναι το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει και η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη: Ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, νέα δεινά για τους λαούς. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι βουτηγμένες για τα καλά στο αίμα των λαών! Πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Να κλιμακωθεί μαζικά και αποφασιστικά η πάλη ενάντιά τους, ενάντια στον δολοφονικό οργανισμό του ΝΑΤΟ!»

Χαιρετισμός από τον Άγγελο Θωμόπουλο

Στον χαιρετισμό του στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  ο Άγγελος Θωμόπουλος, προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι, «το ΝΑΤΟ δεν είναι περιστέρι της ειρήνης, αλλά γεράκι του πολέμου που σκορπάει τον όλεθρο και τον θάνατο, προωθώντας και με αυτό τον τρόπο τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπεί. Θα τους παίρνουμε στο κυνήγι όπου σταθούν και όπου βρεθούν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, δυναμώνουμε τη διεκδίκηση και την ενημέρωση σε κάθε σχολή. Για να καταδικαστούν μαζικά οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Για να μην υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στα δολοφονικά του σχέδια που μας εμπλέκουν όλες οι κυβερνήσεις. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους και προσφυγιά».

Συγκεντρώσεις στη Δυτική Ελλάδα

Την έντονη αντίδρασή τους στη Σύνοδο Κορυφής του εγκληματικού οργανισμού του ΝΑΤΟ και τις επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις των ηγετών του, εξέφρασαν με μαχητικές δράσεις σε βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια των περιοχών τους, Επιτροπές Ειρήνης σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Από το πρωί, βρέθηκαν στο πόδι με ανακοινώσεις, πανό και συνθήματα, καλώντας σε συναγερμό τους εργαζόμενους, τη νεολαία και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, για τις νέες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους λαούς.

Στον Άραξο πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στην είσοδο του αεροδρομίου, ενώ διαβάστηκε το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε στο ΚΕΤΧΝ της Πάτρας, όπου ακούστηκε δυνατά το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», αλλά και «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Στο Άκτιο, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, κρέμασε πανό έξω από την πύλη της βάσης, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ, διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» με συμμετοχή χωρών – μελών του δολοφονικού οργανισμού.

Παρεμβάσεις – λαϊκές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια της Ζακύνθου, του Πόρου της Κεφαλονιάς και του Πισαετού της Ιθάκης, αλλά και στα αεροδρόμια των δύο πρώτων νησιών, με σκοπό να ενημερωθεί ο λαός αλλά και οι επισκέπτες τους, με ανακοινώσεις και καλέσματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του.

Στα διόδια του Αιγίου στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, βρέθηκε η Επιτροπή Ειρήνης Αιγιαλείας με ανακοινώσεις και συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, ενημερώνοντας τους διερχόμενους οδηγούς καλώντας να πούνε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν.

Στα Γιάννενα

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Γιάννενα ενάντια στις επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της Λαμπρινής Βλάχου μέλος του Σ.Π Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας της ΚΝΕ που επικεντρώθηκε στην καταδίκη του στυγερού εγκλήματος, την απάνθρωπη δολοφονία δεκάδων ξεριζωμένων μεταναστών από την αστυνομική βία στην Μελίγια στα σύνορα του Μαρόκο με την Ισπανία. «Το έγκλημα στη Μελίγια δεν θα ξεχαστεί, ο καπιταλισμός δολοφονεί» τόνισε ανάμεσα στα άλλα, για να επισημάνει ότι πρόκειται για ένα ακόμη αποτρόπαιο έγκλημα του ιμπεριαλισμού της ΕΕ. 

Στη συνέχεια ακολούθησε κεντρική ομιλία από την Μαρία Ανδρεάδου γραμματέα της ΚΟ Ιωαννίνων και μέλος της Ε.Π. Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ. Στην ομιλία της χαρακτήρισε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «αιχμή του δόρατος» για την περαιτέρω κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας σε βάρος των λαών της περιοχής, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί κλιμάκωση και γενίκευση της σύγκρουσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο από τη μία και στο υπό διαμόρφωση ευρώασιατικό με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία από την άλλη. Επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ δεν είναι κομμένες από το έγκλημα στη Μελίγια, τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις και τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ Τουρκίας, από τα βάσανα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής με αιχμή την ακρίβεια και τη φτώχεια που βιώνουν, «γιατί η ρίζα όλων αυτών είναι μία. Η μήτρα που τα γεννά είναι ακριβώς η ίδια, ο καπιταλισμός, η δίψα για κέρδη, οι ανυπολόγιστες θυσίες ανθρώπινων ζώων για να μη χαθούν τα κέρδη των λίγων».

Επίσης κατήγγειλε την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με ευθύνη της κυβέρνησης και τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, για να καταλήξει ότι «οι κομμουνιστές αρνούμαστε να πορευτούμε σε μία πορεία προδιαγεγραμμένη, που φέρνει μόνο χειρότερα για το λαό. Χαράζουμε τη δική μας γραμμή, γινόμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην ιστορική πάλη, για μία κοινωνία απαλλαγμένη από το κέρδος, τη φτώχεια, τους πολέμους,, τις κρίσεις, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

«Η συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στο λαϊκό κίνημα και στις εκλογές, είναι συμβολή στον αγώνα για την προοπτική, για τη μοναδική διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και αναγκαίο για τον 21ο αιώνα» τόνισε καλώντας σε πλατύ άνοιγμα να φτάσουν οι θέσεις του ΚΚΕ πλατιά μέσα στο λαό.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...