Σε εξέλιξη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στην Αθήνα, 19/10/21 - Κ. Μητσοτάκης, Ν. Αναστασιάδης, Φ. αλ Σίσι
Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Αθήνα, 19/10/21 – Πηγή: Eurokinissi

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στην Αθήνα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Αργότερα το απόγευμα θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη.

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, τη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, τη Συρία και το Λίβανο.

Αναμένεται δε να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις «κοινές τους αντιλήψεις» για τις εξελίξεις στην περιοχή και το «ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας και του περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Παρουσία των τριών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων, ενώ στο περιθώριό της θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της Ενέργειας και της ναυτιλίας.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε ακόμα...