Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας
Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας / Πηγή: Eurokinissi

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια. Ενώ εστάλησαν από την Αθήνα τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Το κλιμάκιο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Τρίτης στο ΚΥΤ της Μόριας.

Αφορμή για την πυρκαγιά αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά, προσπαθώντας να διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δέχονταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Δείτε ακόμα...