Σε νέα φάση η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν – Ελληνικές κυβερνήσεις συνυπεύθυνες

Σημαία Αφγανιστάν

Σε νέα φάση μπαίνει η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στην Ασία, πάντα με στόχο την Κίνα. Δυο μέρες μετά την συμφωνία της Ντόχα (μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ) ακολούθησαν επιθέσεις των Ταλιμπάν. Τέσσερις μέρες μετά (Τετάρτη 4/3) οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απάντησαν με αεροπορικά πλήγματα. Ας θυμηθούμε τα γεγονότα, πρόσφατα και παλιότερα.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν στη Ντόχα

Το Σάββατο 29 Φλεβάρη του 2020, οι Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Ντόχα του Κατάρ. Αφορούσε την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης στις 10 Μάρτη, με στόχο την «ειρήνευση» στη χώρα. 

Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τους Ταλιμπάν ο Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης. Η συμφωνία προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να διακόψουν κάθε δεσμό με την Aλ Κάιντα, και να γίνει ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων. Καθώς και να ξεκινήσουν συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

Το ΝΑΤΟ με τον γγ του Γενς Στόλτενμπεργκ, “χαιρέτισε” την συμφωνία. Τονίσε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν πισωγυρίσματα και αντιπερισπασμούς». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ. Είχε τονίσει ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα διστάσει να την ακυρώσει» αν οι Ταλιμπάν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν είχε δηλώσει ότι το κίνημά του δεσμεύεται. Καθώς και ότι επιθυμεί ένα “ισλαμικό καθεστώς” για το Αφγανιστάν. Για τον λόγο αυτό, ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ κάλεσε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού συστήματος. Ελπίζοντας- όπως είπε- ότι χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Κίνα και η Ρωσία θα συμμετάσχουν στο μέλλον στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Περιπλέκοντας έτσι βαθύτερα τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο Αφγανιστάν και το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών  ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, Ρωσία, στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ταλιμπάν τερματίζουν την εκεχειρία

Δυο μέρες μετά τη συμφωνία, οι Ταλιμπάν την παραβίασαν. Συνέχισαν τις επιθέσεις μόνο κατά των κυβερνητικών αφγανικών δυνάμεων- και οχι σε ξένες. Ξεκαθάρισαν ότι για να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις πρέπει να αποφυλακιστούν οι 5.000 “μαχητές” τους. Αυτό σε αντάλλαγμα για τους περίπου 1.000 αιχμαλώτους πολέμου που κρατούν οι Ταλιμπάν. 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, απέρριψε εξ’ αρχής αυτό το αίτημα. Δήλωσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν του ζήτησε την αποφυλάκιση των κρατουμένων. Σημειωτέον, ο ίδιος δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Την Τετάρτη 4 Μάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απαίτησε οι Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ότι δηλαδή υπέγραψαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου το ΝΑΤΟ ν’ αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν.

Ενώ ο αμερικανικός στρατός, προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Ήταν το πρώτο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Στόχος να υποστηρίξει τις Αφγανικές δυνάμεις που δέχθηκαν πολλαπλές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, με δεκάδες νεκρούς.

Θυμίζουμε την αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, τη λεγόμενη Resolute Support. Αποτελείται από 16.500 στρατιωτικούς από 38 χώρες οι οποίοι “εκπαιδεύουν” και “συμβουλεύουν” τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά και τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Σήμερα ξεριζωμένοι Αφγανοί πρόσφυγες περνάνε θάλασσες και στεριές για να ξεφύγουν από τον όλεθρο, τη φτώχεια και το θάνατο. Οι Ταλιμπάν, δημιούργημα των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80, και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν σήμερα να ξεριζώνουν οικογένειες. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την υποστήριξη των Αμερικανικών και Νατοϊκών γεωπολιτικών σχεδιασμών. Ευκαιρίας δοθείσης, το ALT.GR μας θυμίζει τον Γενάρη του 2002 και τον Δεκέμβρη του 2005.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι συνένοχος με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τότε (2002) βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στην αποστολή στρατού έξω από τα σύνορα της χώρας.

Διαμαρτυρία της ΚΝΕ έξω απο Πεντάγωνο 3/1/2002 Αφγανισταν
Διαμαρτυρία της ΚΝΕ έξω από το Πεντάγωνο ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν / Γενάρης 2002 / Πηγή: Eurokinissi

Στον Έβρο οι ξεριζωμένοι από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταλιμπάν

Σήμερα τα κύματα των Αφγανών, ξεριζωμένων από τη πατρίδα τους, συνεχίζουν να φτάνουν στην Ευρώπη μέσο της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι από τότε… το 2001, ποτέ δεν σταμάτησαν τα μεταναστευτικά ρεύματα των Αφγανών προς Ευρώπη. Μόνο που σήμερα προστίθενται στους πρόσφυγες και μετανάστες κι άλλων χωρών που βομβαρδίζει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Μάρτης 2020: Ο ιμπεριαλισμός στα μάτια των παιδιών από το Αφγανιστάν:

Έξω από ΕΕ – ΝΑΤΟ

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν είναι καινούρια. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με τη δημιουργία των Ταλιμπάν. Τότε απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Κλιμακώθηκε με την εισβολή το 2001 ενάντια, τότε, στους Ταλιμπάν. Από τότε η χώρα συνεχίζει αιμορραγεί.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στηρίζεται από τις απανταχού ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, όπως και αυτές της Ελλάδας. Η επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης να είναι στο ΝΑΤΟ. Ο υπερβάλλον ζήλος να συμμετέχει στις εγκληματικές επιχειρήσεις του, θέτει σε κίνδυνο το λαό μας.

Καθιστά επίκαιρο το αίτημα για έξοδο από ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Καμιά εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Κανένας στρατιωτικός εκτός συνόρων.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...