Σε πύρινο κλοιό τα Βίλια – Τεράστια καταστροφή στο δάσος του όρους Πατέρα

Πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής
Πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής / Πηγή: Eurokinissi

Για 4η μέρα εξακολουθεί να μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Βιλίων, με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν ώρες αγωνίας. Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, απλώθηκε σε τεραστίων διαστάσεων μέτωπα και χτες από το απόγευμα απειλούσε και τον οικισμό των Βιλίων, καίγοντας τουλάχιστον τρία σπίτια και άλλα διάσπαρτα κτίσματα στην περίμετρο.

Με πυροσβεστικά οχήματα οι πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές στον κεντρικό δρόμο, αναχαίτισαν την φωτιά και την εμπόδισαν να εισέλθει στο χωριό. Βλέποντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, καθάριζαν με δικά τους μέσα, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ. τα πρανή του κεντρικού δρόμου προς την κωμόπολη για να σώσουν τον οικισμό.  

Το μέτωπο της πυρκαγιάς, υπολογίζεται πως έχει έκταση 20 χιλιόμετρα ενώ αγωνία υπάρχει ώστε η φωτιά να μην κινηθεί βορειοανατολικά προς τον Κιθαιρώνα καθώς αυτό θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Σύμφωνα με εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού», μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 18/8 στην περιοχή είχαν καεί περίπου 75.000 στρέμματα.  

Τα πύρινα μέτωπα κατέστρεψαν το δάσος στο όρος Πατέρα, απειλώντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η γύμνια του αστικού κράτους. Αφημένο στην τύχη του το δάσος, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες και υποδομές υποβοήθησης της δασοπυρόσβεσης, έμεινε στο έλεος της φωτιάς. Πριν η φωτιά να απειλήσει σπίτια στα Βίλια, υπήρχαν πολλές καταγγελίες ότι για ώρες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική παρέμβαση, αφηνόταν να καεί το δάσος, αφού υπήρχε η δικαιολογία ότι η πρόσβαση ήταν αδύνατη.

Κυβέρνηση και στελέχη της Περιφέρειας απέδιδαν για άλλη μια φορά την καταστροφή στον άνεμο «που αλλάζει κατευθύνσεις» και στις αντίξοες συνθήκες». «Οι πυροσβέστες δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης. Για να σκεπάσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και προστασίας των δασών, μέτρα που αντιμετωπίζουν ως κόστος. Και πάνω απ΄ όλα ότι τα καμένα δάση, σπίτια και λαϊκές περιουσίες είναι το αποτέλεσμα της δασοκτόνας πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της γης.


Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των συναδέλφων τους από Πολωνία και Ρουμανία αλλά και των εθελοντών και των κατοίκων επικεντρώνονται στο να μην καούν σπίτια στην κωμόπολη των Βιλίων, ενώ συνεχιζόταν η προσπάθεια ελέγχου των μετώπων προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με προσπάθειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και 143 πυροσβέστες από την Πολωνία με  46 οχήματα.

EUROKINISSI

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατάσβεση της φωτιάς

Στα Βίλια βρέθηκε το απόγευμα, πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Γιάννη Πρωτούλη και Θέμη Γκιώνη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ  ανέφερε: «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, με τον κίνδυνο τα Βίλλια να γίνουν “δεύτερη Βόρεια Εύβοια”, η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα αναγκαία επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, για να μην είναι η επόμενη “επιτροπή ανασυγκρότησης” που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή».

Από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ορος Πατέρα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπάμπης Θεοδώρου και Δημήτρης Ανδριάς συμμετείχαν από χτες το πρωί σε συνεργεία διανομής νερού.

EUROKINISSI

Εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ για να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που επί τρία 24ωρα παλεύουν να σώσουν το φυσικό πλούτο, τις ζωές τους και τις περιουσίες τους. «Αυτή τη στιγμή δεκάδες εθελοντές από όλη την περιοχή μεταβαίνουν στα Βίλλια για να δώσουν μαζί με τους κατοίκους μια ολονύκτια μάχη. Τις επόμενες ώρες αυτό το κύμα πρέπει να μεγαλώσει, όπως πρέπει να μεγαλώσει και το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με αποστολή νερού και ξηράς τροφής προς τους κατοίκους, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που δίνουν την τιτάνια μάχη» ανέφερε στο κάλεσμά της η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Δείτε ακόμα...