Σε Βαλκάνια και Ιταλία ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κινέζο ομόλογο του Wang Yi ,Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κινέζο ομόλογο του Wang Yi ,Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο ΥΠΕΞ, όπου και έλαβαν χώρα διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συζητήσεις εστίασαν στις διμερείς σχέσεις, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Εκτός από τη χώρα μας, ο Γουάνγκ θα βρεθεί και σε Σερβία, Αλβανία και Ιταλία, μετά από προσκλήσεις των αντίστοιχων ομολόγων του. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν χαρακτήρισε τις 4 χώρες «σημαντικούς εταίρους συνεργασίας της Κίνας στην Ευρώπη» και τόνισε ότι η χώρα του μαζί τους «μοιράζεται σημαντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της συνεργασίας BRI (Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος)». Τόνισε ότι η επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ «δείχνει τη βούληση της Κίνας να στερεώσει τη διμερή φιλία, να βαθύνει τη συνεργασία Κίνας – CEEC» (το σχήμα 16+1 Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) όπως και ότι Γουάνγκ θα έχει «εις βάθος συζητήσεις» σε όλες τις χώρες και ότι το Πεκίνο «είναι έτοιμο να εργαστεί για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και την παροχή μεγαλύτερης κινητήριας δύναμης για τη συνεργασία Κίνας – CEEC (…) να ενισχύσει με πιο θετική ενέργεια τη διατήρηση της πολυμέρειας και της διεθνούς δικαιοσύνης».

Δείτε ακόμα...