ΣΕΓΑΣ εναντίον Δήμου Κηφισιάς για το Ζηρίνειο: Μεγάλο έγκλημα σε βάρος του στίβου

Ταρτάν -Στίβος
Πηγή: Eurokinissi

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Στίβου, του χρυσού Ολυμπιονίκη στο μήκος Μίλτου Τεντόγλου και σωματείων της περιοχής προκαλούν οι πρακτικές του Δήμου Κηφισιάς ουσιαστικά να …τελειώσει τον στίβο από το δημοτικό στάδιο της περιοχής, Ζηρίνειο, με σκοπό την επέκταση του γηπέδου ποδοσφαίρου. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της απόφασης από σήμερα το πρωί συνεργεία άρχισαν ήδη να ξηλώνουν τον εσωτερικό διάδρομο του στίβου. 

Στη συγκεκριμένη απόφαση αντέδρασαν οι δύο ιστορικοί σύλλογοι της περιοχής με έντονη δραστηριότητα στον χώρο του στίβου, ΓΣ Κηφισιάς και  Ολυμπιάδα Κηφισιάς, στέλνοντας επιστολή προς τον δήμαρχο, Γιώργο Θωμάκο, για ανάκληση της απόφασης η οποία όπως ανέφεραν τελειώνει ουσιαστικά τον στίβο από το στάδιο. Τα δυο σωματεία επισημαίνουν πως η μείωση των διαδρομών θέτει σοβαρά εμπόδια στο έργο των δυο σωματείων στίβου αφού μειώνεται κατά πολύ ο χώρος προπόνησης, ενώ πλέον καταργεί πλήρως την δυνατότητα πραγματοποίησης αγώνων στο στάδιο.

Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΕΓΑΣ, που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Γ. Θωμάκο -η οποία κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά- προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση της με τα όσα συμβαίνουν και να ζητήσει την αλλαγή της απόφασης.

Έντονη αντίδραση από τον Μίλτο Τεντόγλου

Αντίδραση υπήρξε και από τον αθλητή του ΓΣ Κηφισιάς Μίλτο Τεντόγλου που μόλις είχε επιστρέψει από το Όσλο και την νέα του επιτυχία με την πρωτιά στο μήκος (επίδοση 8.10) στο διεθνές μίτινγκ της σειράς Diamond League.

Στο προσωπικό λογαριασμό του στο διαδίκτυο ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι σχολίασε την φωτογραφία με τις μπουλντόζες να ξηλώνουν τον στίβο που ανέβασε ο πρώην πρωταθλητής του ΓΣ Κηφισιάς, Δημήτρης Διαμαντάρας και ήδη έχει κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου. «Επιστρέφω από αγώνα στην Νορβηγία και βλέπω να καταστρέφουν το στάδιο του συλλόγου μου για να μεγαλώσουν το γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν έχω λόγια. Είναι μεγάλη ντροπή και ασέβεια για το στίβο. Κρίμα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μίλτος Τεντόγλου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

«Ένα μεγάλο έγκλημα σε βάρος του στίβου, συντελείται τις τελευταίες ημέρες στην Κηφισιά, με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εγκρίνει την καταστροφή των δύο εσωτερικών διαδρόμων στο Ζηρίνειο Στάδιο, ώστε να μεγαλώσει τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαίρου.

Μια απόφαση που αποκλείει αυτόματα τη δυνατότητα στο στάδιο να φιλοξενήσει αγώνες στίβου, ενώ στερεί στα δύο σωματεία και τους πολίτες του Δήμου να πραγματοποιούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες την προπόνηση τους. Κι όλα αυτά ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η εγκατάσταση είναι κλειστή, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα. Το Ζηρίνειο στάδιο αποτελεί κυψέλη αθλητισμού των Βορείων προαστίων και αυτό το αποδεικνύει η πορεία των σωματείων, που έχουν την έδρα τους εκεί. Τόσο ο ΓΣ Κηφισιάς, που σταθερά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης, όσο και η Ολυμπιάδα Κηφισιάς με αδιάλειπτη παρουσία στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Η Ομοσπονδία δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε όσα συμβαίνουν σε βάρος του ελληνικού στίβου και ήδη από την Τετάρτη (15/6) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο – η οποία κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά-, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση της με τα όσα συμβαίνουν και να ζητήσει την αλλαγή της απόφασης.
Είναι κρίμα να καθιερωθεί η Δημοτική Αρχή στη συνείδηση των Πολιτών της Κηφισιάς σαν ο Δήμος που έδιωξε τον στίβο από έναν ιστορικό χώρο, που παραδοσιακά τιμά εδώ και πολλές δεκαετίες το άθλημα αυτό, αλλά και την Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας:
«Κύριε Δήμαρχε
Μετά μεγάλης λύπης μας πληροφορηθήκαμε τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Στάδιο “Ι. Ζυρίνης” και συγκεκριμένα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να θυσιάσει δύο από τους διαδρόμους του σταδίου προκειμένου να επεκτείνει τον χώρο που φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου. Πραγματικά, τόσο η έκπληξη, όσο και η ανησυχία μας είναι μεγάλη, καθώς μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά, όχι μόνο καταργεί και εξοβελίζει το άθλημα του στίβου από το Στάδιο, παραχωρώντας τον χώρο σε αποκλειστική χρήση του ποδοσφαίρου, αλλά και ακυρώνει όλες τις εργασίες που για μια ολόκληρη τετραετία πραγματοποιήθηκαν με τεράστια έξοδα της Περιφέρειας και είχαν σαν στόχο την ολοκληρωτική ανακατασκευή του ελαστικού τάπητα του στίβου.

Κύριε Δήμαρχε,

Σε περίπτωση που διαφεύγει της προσοχή σας, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίσουμε ότι για να πραγματοποιηθούν αγώνες στίβου χρειάζονται έξι διαδρομές (κατ’ ελάχιστο) για την διεξαγωγή δρομικών αγωνισμάτων (δρόμοι μικρών και μεγάλων αποστάσεων) και ο χλοοτάπητας για την διεξαγωγή αγωνισμάτων κονίστρας (άλματα και ρίψεις).
Συνεπώς, είναι αδύνατη η διεξαγωγή με τέσσερις διαδρόμους, δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο, ή στους Διεθνείς κανονισμούς τέτοιο δεδομένο.
Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι η χρήση των αποδυτηρίων καθώς και του κλειστού γυμναστηρίου αποδόθηκε αποκλειστικά στο ποδόσφαιρό.
Για να μην αναφέρουμε την πρωτοφανή κατάσταση των υλικών που έχει εγκαταλείψει ο εργολάβος πάνω στους διαδρόμους του ελαστικού τάπητα του στίβου, καθιστώντας αδύνατη και επικίνδυνη ακόμη και την προπόνηση των αθλητών.

Κύριε Δήμαρχε
Σε μια εποχή που ο στίβος στηρίζει το αθλητικό οικοδόμημα στην Ελλάδα και που τιμά την χώρα μας στα πέρατα της οικουμένης, σε μια εποχή που τα στάδια Στίβου και τα προπονητήρια στίβου στην Αττική έχουν σχεδόν εκλείψει λόγω έλλειψης χώρων και ανάγκης ανακαίνισης των υπαρχόντων (Αγιος Κοσμάς, ΟΑΚΑ κλπ) θεωρούμε αδιανόητο να κινδυνεύουμε να χάσουμε και το Ζηρίνειο Στάδιο, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του κλασικού αθλητισμού, ένα στολίδι του Δήμου Κηφισιάς, ένα χώρο συγκέντρωσης της νεολαίας της Αττικής, αλλά και ιστορικών συλλόγων που τιμά τα ιδανικά του “Ευ Αγωνίζεσθαι”, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί στο ποδόσφαιρο.
Απευθύνουμε έκκληση για να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο, έννοιες θεμελιώσεις για την λειτουργία της κοινωνίας, αλλά τελικά τόσο δυσεύρετες και να ματαιώσετε τα σχέδια αυτά, δίνοντας στους Πολίτες του Δήμου σας έναν χώρο άθλησης και διαμόρφωσης υγιών προσωπικοτήτων, αλλά και στον εαυτό σας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μια καλή υστεροφημία. Είναι κρίμα να καθιερωθεί η Δημοτική Αρχή στη συνείδηση των Πολιτών της Κηφισιάς σαν ο Δήμος που έδιωξε τον στίβο από έναν ιστορικό χώρο, που παραδοσιακά τιμά εδώ και πολλές δεκαετίες το άθλημα αυτό, αλλά και την Ελλάδα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...