Σεισμός – Ελασσόνα: Στο γήπεδο Δαμασίου διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι

Στο γήπεδο Δαμασίου διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6R στις 3-3-21
Στο γήπεδο Δαμασίου διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6R στις 3-3-21 / Πηγή: Eurokinissi

Στο γήπεδο Δαμασίου διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι με τον κίνδυνο ενός νέου σεισμού να τους κρατάει εκτός των εστιών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον κύριο σεισμό των 6 ρίχτερ ακολούθησε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία ισχυρών σεισμών με τον μεγαλύτερο στα 5.2 ρίχτερ.

Άσχημη είναι η κατάσταση σε πολλά σπίτια αλλά και σχολεία στην περιοχή. Το θέμα αυτό είχε έγκαιρα αναδείξει η Λαϊκή Συσπείρωση.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία του από 02/10/2017 απαντητικού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης προς τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης:

Τα 91 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί μετά το 1985. Πολλά εξ αυτών κατασκευάστηκαν από το 1985 έως και την δεκαετία του 1990 (1995) με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό και συμπληρώνουν πλέον 30ετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του φέροντος οργανισμού τους από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ενώ 57 απ’ αυτά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα:

 • 13 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια.
 • 18 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια και αντ’ αυτού έχουν περάσει από διαδικασία τακτοποίησης με τους νόμους των αυθαιρέτων των τελευταίων ετών, ενώ τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι κτίσματα προ του 1955.
 • 26 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με αρκετά παραδείγματα κτιρίων όπως το 39ο Δημοτικό (1967), 7ο & 32ο Νηπιαγωγείο (1969) να στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια.
 • Αμφισβητήσιμη είναι και η αντισεισμική επάρκεια νέων προκάτ κατασκευών όπως αυτή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – ΔΑΔ που κατασκευάστηκε πολύ πρόσφατα από την διοίκηση Καλογιάννη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό της διοίκησης Καλογιάννη για το 2021 οι πόροι που προβλέπονται, περίπου 100.000, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τον οπτικό αντισεισμικό έλεγχο καλύπτουν ελάχιστα σχολεία της πόλης. Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια για έργα βιτρίνας και αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης.

Επικίνδυνη όμως είναι η κατάσταση και εξαιτίας της έλλειψης ή της συρρίκνωσης των αναγκαίων χώρων διαφυγής. Με την ψήφο της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. όπως και όλων των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, έχει ξεκινήσει από το 2017 ένα πογκρόμ αποδεσμεύσεων χώρων ΚΧ και ΚΦ που ήταν χαρακτηρισμένα ως πλατείες και παιδικές χαρές. Έχουν χαθεί τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 12 στρέμματα από την πόλη της Λάρισας και έπεται και συνέχεια. Οι εικόνες ιδιαίτερα στο κέντρο και τις συνοικίες με κόσμο και μαθητές να προσπαθούν να διαφύγουν από το σεισμό σε οικόπεδα και ελεύθερους χώρους, αποδεικνύει τις εγκληματικές τους ευθύνες”.

Αυτά τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση και απαιτεί άμεσα μέτρα για τους σεισμοπαθείς:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας στους πληγέντες για τη στέγασή τους και όσων έχουν ανάγκη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα κτλ.
 • Να διασφαλιστεί ότι δεν θα εργαστούν οι εργαζόμενοι του δήμου για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κτηριακών εγκαταστάσεων,
 • Να ελεγχθούν άμεσα όλες οι δημοτικές εγκαταστάσεις, όπως Δημαρχείο, πολεοδομία, Ωδείο, Μύλος, Πινακοθήκη, και άλλες υπηρεσίες.
 • Άμεσα να ελεγχθούν και με αφορμή το επικείμενο 15ημερο κλείσιμο των σχολείων όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου, όπως και οι 26 παιδικοί σταθμοί.
 • Να ελεγχθούν οι κατοικίες και να υπάρξει μέριμνα από το κράτος για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.
 • Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά ή το μισθό του αν αδυνατεί να φτάσει στη δουλειά του με ασφάλεια.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
 • Να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο με καλεσμένους τους φορείς της πόλης».
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...