Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: 42.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες στα ερείπια

Ο αριθμός των νεκρών από τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία και τη Συρία πλησιάζει τις 42 χιλιάδες, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι θαμμένοι στα ερείπια και εκατομμύρια σεισμόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με ένα απειλητικό «αύριο».

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, ο επίσημος απολογισμός στην Τουρκία αυξήθηκε σε 36.187, ενώ η συριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για 5.800 νεκρούς, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 41.987.

Σύμφωνα με την AFAD, πάνω από 4.300 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην πληγείσα ζώνη μετά την αρχική, ισχυρή σεισμική δόνηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σωστικά συνεργεία ανέσυραν ακόμα και σήμερα ζωντανούς από τα συντρίμμια. Ένα 17χρονο κορίτσι ανασύρθηκε σήμερα ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στη νότια επαρχία Καχραμανμαράς, 248 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Kάτω από τα συντρίμμια ωστόσο εκτιμάται ότι πιθανότατα βρίσκονται ακόμα δεκάδες χιλιάδες νεκροί.

Την ίδια στιγμή είναι ασταμάτητες οι καταγγελίες ανθρώπων οι οποίοι μέρα με τη μέρα έχασαν την επαφή με συγγενείς τους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από συντρίμμια, αφού σωστικά συνεργεία δεν ήρθαν στην ώρα τους.

Διαρκείς είναι οι μαρτυρίες για συνεργεία της AFAD που, όταν φτάνουν, έρχονται χωρίς …φακούς ή άλλο βασικό εξοπλισμό. Αλλά και για την εγκατάλειψη χιλιάδων σεισμόπληκτων χωρίς καν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Σεισμολογίας Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, αναφέρουν ότι με βάση επεξεργασία επίσημων στοιχείων για τις σεισμόπληκτες περιοχές «υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι που είναι ακόμα μέσα στα ερείπια…».

Παράλληλα, η αγωνία δεν τελειώνει αλλά εντείνεται για όσους γλίτωσαν από τα ερείπια, καθώς η έλλειψη των απαραίτητων κρατικών δικτύων και υπηρεσιών Υγείας και Μέριμνας γιγαντώνει τις απειλές που γεννούν η εμφάνιση επιδημιών, η απουσία συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής, η έλλειψη επαρκούς σίτισης για τους πληγέντες…

Είναι ενδεικτικές οι καταγγελίες για τις συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι υγειονομικοί από τις ίδιες τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν αμέτρητους τραυματίες ενώ και οι ίδιοι έχουν χάσει σπίτια και συγγενείς…

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Sol», η πίεση που δέχεται από τη διεύθυνση το προσωπικό του κρατικού νοσοκομείου «Dοrtyol» στην επαρχία Χατάι είναι τεράστια, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τη στήριξή του, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν μείνει άστεγοι μετά τις 6 Φλεβάρη…

Στο μεταξύ, σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση θα εκφράσει την υποστήριξη της λυκοσυμμαχίας και θα συζητήσει πώς αυτή μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στις επιχειρήσεις μετά τον σεισμό. Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ φτάνει ενώ δυναμώνουν οι διεργασίες γύρω και από τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θέτει εδώ και καιρό μια σειρά προαπαιτούμενα, ειδικά για την άμεση ένταξη της Σουηδίας, στο φόντο του συνολικότερου παζαριού με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αλλά και με Ρωσία – Κίνα, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Δείτε ακόμα...