Σεισμός στη Σάμο: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο

EUROKINISSI

Δύο νέα παιδιά νεκρά, ένα αγόρι 17 χρονών κι ένα κορίτσι 15 χρονών, μαθητές Λυκείου, είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2 μ.μ. στη θάλασσα βορειοδυτικά της Σάμου. Τα δύο παιδιά, έφυγαν από το σχολείο, και καταπλακώθηκαν από τοίχο που έπεσε σε ένα στενό δρόμο στην περιοχή Γεφυράκι. Θύματα της έλλειψης ολοκληρωμένης αντισεισμικής πολιτικής, καθώς έφευγαν από το σχολείο γυρίζοντας στα σπίτια τους χωρίς κανένας από τον κρατικό μηχανισμό ή το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας να υλοποιήσει έστω κάποιο υποτυπώδες σχέδιο εκκένωσης ή να δώσει οδηγίες στα παιδιά, τι διαδρομή πρέπει να ακολουθήσουν και σε τι απόσταση από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές πρέπει να κινούνται. αναμενόμενο όταν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσεισμικού ελέγχου αλλά και κανένα σχέδιο ενίσχυσης επικίνδυνων κτιρίων, όπως αυτό που καταπλάκωσε τα δύο παιδιά.

Ακόμα ένα νέο παιδί, ένας 14χρονος, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με C130 στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Συνολικά οι τραυματίες

Ο ισχυρός σεισμός διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν σε Καρλόβασι και Βαθύ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος ήταν περίπου δύο χιλιόμετρα, πρόκειται, δηλαδή, για επιφανειακό σεισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες 19 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ μία γυναίκα είναι σε σοβαρή κατάσταση με κάταγμα ζυγωματικού και ρήξη σπλήνας και πρόκειται να μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στο ναό της Παναγίας της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, καθώς μέρος του έχει καταρρεύσει. Τα πρώτα λεπτά μετά το σεισμό, η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση, σηκώθηκε τσουνάμι περίπου ενός μέτρου που πέρασε μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα στο λιμάνι.

Ζημιές έχει υποστεί και το Δημοτικό Σχολείο στα Κοντακαίικα της Σάμου, όπου αποκολλήθηκαν σοβάδες και εμφανίστηκαν ρωγμές στους τείχους. «Ευτυχώς εκείνη την ώρα τα παιδιά είχαν διάλειμμα» λένε εκπαιδευτικοί, αποτυπώνοντας την κατάσταση.

Ζημιές προκλήθηκαν και στα Νοτιόχωρα της Χίου. Zημιές έχουν καταγραφεί στο οίκημα που είναι γνωστό ως «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια, πολλά από τα οποία «χάσκουν» εδώ και χρόνια πάνω από τα κεφάλια εργαζόμενων, κατοίκων και περαστικών στο Κάστρο, στην περιοχή της Εγκρεμού, καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς. Μεγάλη σε μήκος και βάθος ρωγμή που εμφανίστηκε λόγω του σεισμού στο λιμάνι της Χίου, ακριβώς μπροστά από το τελωνείο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιχωματώσεων με τις οποίες έχει δημιουργηθεί το λιμάνι. Ζημιές προς το παρόν δεν είχαν αναφερθεί στη Λέσβο.

Δείτε ακόμα...