Σεμίνα Διγενή: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες

Σεμίνα Διγενή
Σεμίνα Διγενή

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμίνα Διγενή, στο catisart.gr, μιλά για τη στάση της κυβέρνησης που «καμιά ιδεολογική διαφορά δεν σε εμποδίζει να διαπιστώσεις ότι τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν αντιστοιχούν στις τεράστιες ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας», καταθέτει τον προβληματισμό της για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το «κακό σενάριο» εξέλιξης της επιδημίας του κορονοϊού και ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα.

Παράλληλα εκμυστηρεύεται πόσο αυτές τις μέρες της καραντίνας της λείπουν τα παιδιά της. “Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας και αυτό δεν μας βρήκε μαζί”, σημειώνει.

Όσο για τις νέες της συνήθειες; “Περισσότερο διάβασμα, κάποιες παραστάσεις στο διαδίκτυο καθώς και μία ώρα διάδρομο και μία ώρα ασκήσεις καθημερινά και απαρεγκλίτως”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Σεμίνα, τι σου λείπει περισσότερο όσο καιρό είσαι απομονωμένη στο σπίτι;

Τα παιδιά μου, που βρίσκονται στα δικά τους σπίτια. Αυτό δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτε. Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας και αυτό δεν μας βρήκε μαζί.

Έχεις αποκτήσει κάποια νέα συνήθεια τις ημέρες της καραντίνας;

Περισσότερο διάβασμα, κάποιες παραστάσεις στο διαδίκτυο καθώς και μία ώρα διάδρομο και μία ώρα ασκήσεις καθημερινά και απαρεγκλίτως.

Κάποιες ιδεολογικές διαφορές μας μήπως πρέπει να παραμερισθούν αυτό τον καιρό;

Καμιά ιδεολογική διαφορά δεν σε εμποδίζει να διαπιστώσεις ότι τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν αντιστοιχούν στις τεράστιες ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ελάχιστες και προσωρινές προσλήψεις υγειονομικών, οι μετακινήσεις προσωπικού, οι ελλείψεις προστατευτικών μέσων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υγειονομικών βγαίνει εκτός μάχης, προαναγγέλλουν σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων κρουσμάτων μαζικής κλίμακας. Ταυτόχρονα παραμένουν κλειστά 110 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία παρόλο που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Όλα αυτά τα καταλαβαίνει κανείς, ό,τι κι αν πιστεύει. Αρκεί να έχει αντίληψη.

Την ώρα του παγκόσμιου συναγερμού, όπου όλα κινδυνεύουν και όλα αναθεωρούνται, τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή μας;

Το χιούμορ σώζει ή τουλάχιστον μπορεί να είναι ιαματικό. Στην περίπτωσή μας τώρα όμως, καλό θα είναι να δούμε σοβαρά το πώς θα αντιμετωπίσουμε το «κακό σενάριο» εξέλιξης της επιδημίας του κορονοϊού.

Τι κληρονομιά θεωρείς ότι θα μας αφήσει όλο αυτό που ζούμε τώρα;

Γνώση! Ο καπιταλισμός πάντα αντιλαμβανόταν τις καταστροφές ως ευκαιρία για να ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του. Μιλάμε για τους πολλούς και αιματοβαμμένους λογαριασμούς του στο παγκόσμιο οικονομικό κύκλωμα.
Όπως διάβαζα κάπου, ξέρει να μετατρέπει ένα τσουνάμι στην Άπω Ανατολή ή μια θεομηνία στις ΗΠΑ σε επενδυτική ευκαιρία και κτηματομεσιτικό Ελ Ντοράντο. Ας μας απασχολήσει αυτή η εμπειρία, ώστε να μπορούμε να αποκωδικοποιούμε σωστά όσα συμβαίνουν.

Ποια είναι η ευχή σου;

Δεν έχω ευχή, έχω απαίτηση να ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα:

-Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
-Να επιταχτούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά test για τον κοροναϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
-Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων πνευμονολογίας και παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – που δεν απαιτείται νοσηλεία – στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
-Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και των υγειονομικών.
-Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
-Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να αξιοποιηθούν και οι φοιτητές – σπουδαστές των σχολών υγείας μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...