Σεμίνα Διγενή: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού θα έπρεπε να είχε τίτλο «Εγχειρίδιο εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς»

«Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν άρθρο, θα έπρεπε να είχε τίτλο “Εγχειρίδιο εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς”» τόνισε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπογράμμισε ότι ούτε ο πολιτισμός, ούτε η καλλιτεχνική ελευθερία, ούτε τα δικαιώματα των καλλιτεχνών μπορούν να ευδοκιμήσουν στην άγονη γη της ευρωενωσιακής πολιτικής και πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπιση της τέχνης ως εμπορεύματος και εργαλείου χειραγώγησης των λαών βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την αληθινή λειτουργία της, να εξανθρωπίζει δηλαδή τον κόσμο και να του αποκαλύπτει την αλήθεια και την πραγματικότητα». «Η εμπορευματοποιημένη τέχνη δεν μπορεί να είναι ελεύθερη γιατί την καθορίζει και την κατευθύνει η μεγιστοποίηση του κέρδους για την καπιταλιστική οικονομία και την εξουσία» τόνισε η Σ. Διγενή.

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σημείωσε ότι στόχος είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας του φεστιβάλ εισάγοντας τη διευρυμένη έννοια «οπτικοακουστικό» που περιλαμβάνει κάθε πιθανή δημιουργία έργου εκτός κινηματογράφου. «Με αυτό το νομοσχέδιο υλοποιούνται οι στόχοι των μεγάλων παραγωγών, μέσω και των καναλιών, για να βρουν θέση στο λεγόμενο μάρκετ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βρουν καινούργιες αγορές» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα μουσεία, η Σ. Διγενή υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται και στον χώρο του πολιτισμού έχουν εισχωρήσει με διάφορους τρόπους, όχι μόνο στη διοίκηση, αλλά και στην εν γένη δραστηριότητα των μουσείων, παρεμβαίνοντας και στο ίδιο το περιεχόμενο των μουσειακών εκθέσεων». Αναφερόμενη στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, επεσήμανε ότι «κανείς και τίποτα δεν προστατεύει την καλλιτεχνική δημιουργία. Το αντίθετο, μάλιστα, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των μεσαζώντων και των μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου των τεχνών».

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πολιτισμός παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο εφόσον μπορεί να συμβάλλει στο να συντηρηθεί και να διευρυνθεί, να διαιωνιστεί, ο εκμεταλλευτικός κόσμος» τόνισε η Σ. Διγενή υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να κινητοποιηθούν για να προλάβουν τα χειρότερα».

Δείτε ακόμα...