Σερβία: Ανησυχία για το θέμα του Κοσόβου εξέφρασε ο πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς μετά τη συνάντησή του με τον Σ. Λαβρόφ

Βελιγράδι - Σερβία
Βελιγράδι – Σερβία

Την ανησυχία του για το ζήτημα του Κοσόβου δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Άκουσα εκτιμήσεις και έλαβα πληροφορίες από τον κ. Λαβρόφ που μου προκάλεσαν επιπλέον ανησυχία. Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος κατά την οποία θα υποστούμε μεγάλες πιέσεις για να υλοποιήσουμε κάποια σχέδια που δεν λάβαμε ποτέ, ούτε επίσημα αλλά ούτε και ανεπίσημα» επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ανέφερε δε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ τον συμβούλεψε να είναι προσεχτικός στις συνομιλίες για το Κόσοβο και να μελετήσει κάθε ιδέα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Βούτσιτς εξήγησε ότι με τον Ρώσο ΥΠΕΞ εξέτασαν την κατάσταση στο ζήτημα του Κοσόβου υπό το πρίσμα των συνομιλιών που θα έχει στο Λευκό Οίκο με την ηγεσία των Αλβανών στις 27 Ιουνίου και τον διάλογο που θα συνεχιστεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 23 Ιουνίου θα έχει συνάντηση για το θέμα και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κλιμάκωση ανταγωνισμών στα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο με δέλεαρ την υπόσχεση για ένταξη στην ΕΕ. «Εάν πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο και να αποδεχθούμε την ένταξή του στον ΟΗΕ χωρίς να λάβουμε κάτι πέρα από την υπόσχεση για ένταξη στην ΕΕ, τότε να ξέρετε ότι η απάντησή μας θα είναι: “Όχι”» διεμήνυσε ο Βούτσιτς. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ επανέλαβε, ότι η Μόσχα θα παράσχει κάθε βοήθεια στο Βελιγράδι και θα υποστηρίξει λύση μόνο εφόσον την αποδεχθεί η Σερβία. Συμπλήρωσε δε ότι η λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού και να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν την προσπάθεια της Ρωσίας να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Άλλωστε, σε πρόσφατη έκθεση του ΝΑΤΟ η Σερβία είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της περιοχής στη ρωσική επιρροή. Αντίθετα, το προτεκτοράτο του Κοσόβου κατατάσσεται στις σχετικά «ασφαλείς» χώρες μαζί με το Μαυροβούνιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της «σχετικά σταθερής εξωτερικής πολιτικής τους». Το Κόσοβο μάλιστα θεωρείται ότι «έχει διατυπώσει σαφώς τους στόχους περιφερειακής εξωτερικής πολιτικής» – που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τα σχέδια για αλλαγές συνόρων – αλλά και τον δυτικό προσανατολισμό του.

Αποκλεισμός των κομμουνιστών από τις εκλογές

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) από τις εκλογές της Κυριακής. Όπως καταγγέλλει το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ), η απόρριψη του ψηφοδελτίου του από την Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας οφείλεται σε διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστών κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών και η απόφαση της είναι προσχηματική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...