Σερβία: Δημιουργία νέου «κινήματος» αναγγέλλει ο Βούτσιτς

Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας
Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας / Πηγή: Eurokinissi

Διεργασίες «τρέχουν» στη Σερβία, όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία ενός νέου «κινήματος» με στόχο «την επιβίωση και την πρόοδο της Σερβίας», επειδή «πρέπει να υψώσουμε τα κεφάλια και τις φωνές μας για μια ομαλή και ισχυρή Σερβία, που θα φροντίζει τον εαυτό της, όχι άλλους».

Ο Βούτσιτς είναι επικεφαλής του Προοδευτικού Κόμματος, που πλειοψηφεί στα κυβερνητικά σχήματα της χώρας εδώ και μία δεκαετία. Στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης, το κόμμα του βγήκε πάλι πρώτο, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Εξι μήνες μετά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επιδρούν η ένταση των πιέσεων ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη ευρωατλαντική «ευθυγράμμιση» του Βελιγραδίου (με έμφαση στην «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Κόσοβο με τους δικούς τους όρους, όπως και στη μέχρι τώρα άρνηση του Βελιγραδίου να συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας), καθώς και εντεινόμενες αντιθέσεις ανάμεσα στους «εταίρους» του Βούτσιτς για τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, τον βαθμό συστράτευσης με τη Δύση ή/και τη Ρωσία κ.τ.λ.

Πριν λίγες μέρες η σερβική βουλή συνεδρίασε για ένα διήμερο με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το Κόσοβο, με τον Βούτσιτς να δηλώνει υπέρ μιας «ρεαλιστικής λύσης» και να επισημαίνει ότι έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, που δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...