Στη Σερβία βρίσκεται ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής του περιοδείας που ξεκίνησε στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί στην Ουγγαρία, πατώντας πάνω σε κρίσιμους κρίκους των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και των αντιθέσεων μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ.
Οι σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα αναπτύσσονται ραγδαία παρά της αντίξοες διεθνείς συνθήκες, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία «για την αναβάθμιση της συνεργασίας Σερβίας -Κίνας από το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος». Είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που υπογράφει η Κίνα με ευρωπαϊκό κράτος.
Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους.
Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανταπέδωσε δηλώνοντας ότι «η Κίνα είναι μία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της». Την ίδια φράση ανέφερε και στην ομιλία του ενώπιον χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο των θεσμών για να υποδεχτούν τους δύο προέδρους. Η φράση αυτή φαίνεται ότι ενθουσίασε το Κινέζο πρόεδρο ο οποίος τη χειροκρότησε.
Η Κίνα και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Από την 1η Ιούλη τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10.000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.
Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος». Μεγάλα έργα υποδομής, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, ο αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, κατασκευάζονται από κινέζικες εταιρίες με κεφάλια που παρέχουν κινεζικές τράπεζες.
Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία, όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, , με τις σχετικές επενδύσεις να αποτελούν αντικείμενο κριτικής από την πιο «φιλο-ατλαντική» πλευρά στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ