Σερβία – Κόσοβο: «Χωρίς ουσιαστική πρόοδο» οι επαφές της ΕΕ για «αντιμετώπιση της κρίσης»

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ

Με νέες συστάσεις των Βρυξελλών για «αποκλιμάκωση της έντασης», αλλά και με «καμία ουσιαστική πρόοδο», έληξαν οι πολύωρες, χωριστές, συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι.

Ο Μπορέλ είχε καλέσει τις δύο πλευρές σε «επείγουσες επαφές», μετά τη συνεχιζόμενη ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Οι διαμαρτυρίες των Σέρβων της περιοχής συνεχίζονται, ενάντια στην προσπάθεια της Πρίστινας να επιβάλει «δημάρχους» που προέκυψαν μετά από «εκλογές» στις οποίες απείχε σχεδόν καθολικά ο πληθυσμός της περιοχής, όπως συνεχίζονται και οι συλλήψεις Σέρβων από τις κοσοβάρικες αρχές. Αντίστοιχα, το Βελιγράδι συνέλαβε προ ημερών τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς, τους οποίους ανακοίνωσε ότι εντόπισε οπλισμένους μέσα σε σερβικό έδαφος.

«Ανήσυχες» καθώς είναι για τις επιπτώσεις στο σχέδιο ΗΠΑ – ΕΕ για «εξομάλυνση» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, και κατά συνέπεια συνολικά στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Πρίστινα, κατηγορώντας την για απουσία «συνεννόησης».

Ο δε Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Γκ. Εσκομπάρ, εκτίμησε ότι η κρίση στο βόρειο Κόσοβο μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή και περιφερειακή σύγκρουση…

«Αντιμετωπίζουμε κρίση», ανέφερε ο Μπορέλ αργά την Πέμπτη, μετά τις επαφές του με τους δύο ηγέτες και αφού ζήτησε πάλι να γίνουν νέες εκλογές στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, όπου θα διασφαλιστεί η συμμετοχή του πληθυσμού (στη συντριπτική του πλειοψηφία Σέρβοι).

Ο Μπορέλ αναγνώρισε ότι οι δύο πλευρές «βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνεύουν διαφορετικά τις αιτίες (των προβλημάτων), άρα και τις συνέπειες και τις λύσεις». Δήλωσε αντίθετος σε «αυθαίρετες ή άδικες συλλήψεις» αλλά και στην «κακομεταχείριση κρατουμένων», συστήνοντας ειδικά στην κοσοβάρικη πλευρά να διερευνηθούν διεξοδικά σχετικές καταγγελίες…

Η κατάσταση παρέμενε στο «κόκκινο» και την Παρασκευή, με σερβικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι η κοσοβάρικη αστυνομία προχώρησε σε νέα σύλληψη Σέρβου αλλά και ότι αναμένονταν έκτακτες δηλώσεις του επικεφαλής των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Στο μεταξύ, ο νέος δήμαρχος στις «εκλογές» που οργάνωσε η Πρίστινα τον Απρίλη στον δήμο Ζούμπιν Πότοκ, Ιζμίρ Ζεκίρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αλλά και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει κάποιος λόγος αλλά και μια νομική διαδικασία που να το προβλέπει.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...