Σερβία – Κόσοβο: Εκτόνωση της έντασης επιδιώκουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Συνεχίζουν τις κινήσεις και τις παροτρύνσεις, για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου οι ευρω-ΝΑΤΟικοί, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας μια ακόμη ανοικτής εστίας έντασης στα Βαλκάνια που θα οξύνει περαιτέρω την αντιπαράθεση με την Ρωσία και την Κίνα.

«Αποτελεί επείγον ζήτημα και για τη Πρίστινα και για το Βελιγράδι η λήψη άμεσων μέτρων για την αποκλιμάκωση» καθώς «μόνη βιώσιμη λύση σταθερότητας είναι η πολιτική» δήλωσε ο βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ αρμόδιος για τις επιχειρήσεις Τομ Γκούφους από τη Πρίστινα όπου είχε συναντήσεις, με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση στο βόρειο Κόσοβο, που η Δύση ανησυχεί ότι περιπλέκει και καθυστερεί την ευρωατλαντική πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος κάλεσε τις δύο πλευρές σε «κατάλληλο συντονισμό ενεργειών στο έδαφος» και «σεβασμό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί», παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στα αποτελέσματα συνάντησης που έγινε την άνοιξη στην Οχρίδα, ανοίγοντας το δρόμο για εκατέρωθεν αμοιβαία αναγνώριση και εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με όρους που ευνοεί τον ευρωνατοϊκό σχεδιασμό στην περιοχή.

Στην διάρκεια των επαφών του, πάντως, αναδείχθηκε ακόμα μία φορά η «δυσαρέσκεια» της Πρίστινα για τη στάση των δυτικών, με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι να αποδίδει στη νατοϊκή δύναμη KFOR «έλλειψη σαφήνειας», μεταξύ άλλων σε περιστατικά όπως η σύλληψη των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών που το Βελιγράδι κατηγόρησε για «σχέδια αποσταθεροποίησης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, επέκρινε τη Πρίστινα και πάλι για «μονομερείς ενέργειες» και «απουσία συντονισμού» με τους δυτικούς της εταίρους, μετά την απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατικές» τις οργανώσεις «Πολιτική Προστασία» και «Βόρεια Μπριγάδα», που δρουν στο βόρειο Κόσοβο με τη συμμετοχή Σέρβων της περιοχής. Ο Στάνο είπε ότι τέτοιες επιλογές «δε συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα προβλήματα που υπάρχουν».

Αντίστοιχη δυσαρέσκεια για το θέμα εξέφρασε και το αμερικανικό Στείτ Ντιπάρτμεντ. Από τη μεριά του πάντως ο Κούρτι επέμεινε ότι οι δύο οργανώσεις συνιστούν «σοβαρή και ευθεία απειλή για τη συνταγματική τάξη και ασφάλεια στο Κόσοβο» και σε αυτές συμμετέχουν «τρομοκρατικά στοιχεία» που επιδίδονται σε ένοπλες επιθέσεις και ενάντια στις αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...