Την «έντονη ανησυχία» τους για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο και τη «σημασία της αποκλιμάκωσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη χτεσινή τους Σύνοδο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, με φόντο τις δυσκολίες που προσθέτει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια η νέα όξυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Μπορέλ είχε ξεχωριστές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου Αλ. Κούρτι – αφού δεν δέχτηκαν να τον συναντήσουν από κοινού – αλλά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Χτες ο Μπορέλ επανέλαβε ότι «πρέπει να οργανωθούν εκλογές και στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, με συμμετοχή των Σέρβων χωρίς προϋποθέσεις», αλλά και «οι δύο πλευρές να επιδείξουν ετοιμότητα για εφαρμογή των υποχρεώσεών τους από τον Διάλογο». Κατέληξε δε ότι «τα κράτη – μέλη παραμένουν έτοιμα για περαιτέρω μέτρα αν δεν υπάρξει πρόοδος», ενώ «ορθά υπογράμμισαν ότι από μελλοντικά μέλη της ΕΕ περιμένουμε μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά».
Υπενθυμίζεται ότι τη νέα όξυνση στην περιοχή πυροδότησε η προσπάθεια της Πρίστινας να επιβάλει, με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στους δήμους του βόρειου Κοσόβου, τους «δημάρχους» που προέκυψαν μετά από «εκλογές» από τις οποίες απείχαν σχεδόν καθολικά οι Σέρβοι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Πρίστινας, αλλά και η ΝΑΤΟική δύναμη στο Κόσοβο (KFOR), βρέθηκαν απέναντι σε Σέρβους διαδηλωτές που κινητοποιούνταν στα δημοτικά κτίρια ενάντια σε αυτήν τη μεθόδευση.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποδέχτηκαν θετικά την αποφυλάκιση των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών που είχε συλλάβει η Σερβία πριν ένα 10ήμερο, κατηγορώντας τους για «σχέδια αποσταθεροποίησης», αφού – όπως είπε το Βελιγράδι – είχαν εντοπιστεί οπλισμένοι πέρα από τα ντε φάκτο σύνορα των δύο πλευρών.
Η Κοσοβάρα Πρόεδρος Βιόσια Οσμάνι έσπευσε να ευχαριστήσει ειδικά «τις ΗΠΑ για όλη τη δουλειά που έκαναν» για την αποφυλάκισή τους. Από την άλλη ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλ. Κούρτι δήλωσε μεν «χαρούμενος για την επιστροφή τους», επέμεινε όμως ότι «η απαγωγή τους συνιστά σοβαρή παραβίαση», ζητώντας να καταδικαστεί η «σερβική επιθετικότητα».
Την αποφυλάκιση των τριών Κοσοβάρων χαιρέτισε και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, από τις Βρυξέλλες που επίσης βρέθηκε χτες, δηλώνοντας την ίδια στιγμή πεπεισμένος για «την αναγκαιότητα μιας διάσκεψης χωρίς χρονικό περιορισμό, όπου στο πλαίσιο των τειχών μιας καλοδεχούμενης δομής υπό την αιγίδα της ευρωατλαντικής κοινότητας οι ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας πρέπει να καταλήξουν όλα τα σημεία μιας συμφωνίας εξομάλυνσης».