«Επείγουσες» συνομιλίες με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου πραγματοποίησε χτες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, καθώς ΕΕ και ΗΠΑ εντείνουν κινήσεις για «αποκλιμάκωση» της νέας έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που θέτει εμπόδια στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση και νέες εκλογές στον βορρά (του Κοσόβου) με τη συμμετοχή των Σέρβων της περιοχής. Πρόκειται για θέμα ύψιστης σημασίας για όλη την περιοχή και την ΕΕ», δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο Ζ. Μπορέλ.
Η νέα όξυνση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει εδώ και βδομάδες, μετά την προσπάθεια της Πρίστινας να επιβάλει με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο τους νέους «δημάρχους» που «εκλέχθηκαν» σε εκλογές από τις οποίες απείχαν καθολικά οι Σέρβοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.
Οι διαμαρτυρίες των Σέρβων της περιοχής συνεχίστηκαν και χτες, με νέα ένταση στην περιοχή Γκρατσάνιτσα. Η κοσοβάρικη αστυνομία απέκλεισε δρόμους, ενισχυμένες εμφανίζονταν και οι δυνάμεις της NATOικής KFOR, ενώ ρεπορτάζ έκαναν λόγο για αυτοκίνητο που κατευθύνθηκε επικίνδυνα κατά συγκεντρωμένων.
Σε αυτό το φόντο, ο Μπορέλ πραγματοποίησε χτες χωριστές συναντήσεις με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στις δύο πλευρές οι «ξεκάθαρες προσδοκίες» της ΕΕ, καλώντας την Πρίστινα να σταματήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα δημαρχεία του βόρειου Κοσόβου, και ζητώντας από το Βελιγράδι να απομακρυνθούν οι Σέρβοι διαδηλωτές.
Ο Βούτσιτς είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «εμείς θέλουμε τώρα να οικοδομήσουμε πιο σοβαρές και υπεύθυνες σχέσεις» αλλά «πρέπει και να θέλουν να μας ακούσουν οι άλλοι». Επέμεινε ότι δεν έχει νόημα να συναντηθεί με τον Κούρτι και κατηγόρησε την Πρίστινα ότι «έχει στόχο να διώξει τους Σέρβους από το Κόσοβο και τα Μετόχια».
Ο Α. Κούρτι σε αντίστοιχες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ανταποκρίθηκε στις διεθνείς προτροπές να αναβληθεί η ορκωμοσία των νέων «δημάρχων» για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης. Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη μέχρι η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος».