Σερβία – Κόσοβο: Νέες «παροτρύνσεις» από ΝΑΤΟ – ΕΕ για «εκτόνωση» της έντασης

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR στο Κόσοβο
Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR στο Κόσοβο

Με στόχο την αποφυγή εξελίξεων που περιπλέκουν τους σχεδιασμούς για την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με τα σχέδια Ρωσίας και Κίνας, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ εντείνουν τις «παροτρύνσεις» προς Βελιγράδι και Πρίστινα για «εκτόνωση» της νέας έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αποτελεί επείγον ζήτημα και για την Πρίστινα και για το Βελιγράδι η λήψη άμεσων μέτρων για την αποκλιμάκωση», καθώς «μόνη βιώσιμη λύση σταθερότητας είναι η πολιτική», δήλωσε ο βοηθός γγ του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις, Τομ Γκούφους από την Πρίστινα, όπου είχε συναντήσεις με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση στο βόρειο Κόσοβο.

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος κάλεσε τις δύο πλευρές σε «κατάλληλο συντονισμό ενεργειών στο έδαφος» και «σεβασμό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί», παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στα αποτελέσματα συνάντησης που έγινε την άνοιξη στην Οχρίδα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ντε φάκτο εκατέρωθεν αμοιβαία αναγνώριση και «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων με όρους που ευνοούν τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή.

Στη διάρκεια των επαφών του, πάντως, αναδείχθηκε ακόμα μία φορά η «δυσαρέσκεια» της Πρίστινα για τη στάση των Δυτικών, με τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, να αποδίδει στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR «έλλειψη σαφήνειας», μεταξύ άλλων σε περιστατικά όπως η σύλληψη των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών που το Βελιγράδι κατηγόρησε για «σχέδια αποσταθεροποίησης».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, επέκρινε την Πρίστινα και πάλι για «μονομερείς ενέργειες» και «απουσία συντονισμού» με τους Δυτικούς της εταίρους, μετά την απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατικές» τις οργανώσεις «Πολιτική Προστασία» και «Βόρεια Μπριγάδα», που δρουν στο βόρειο Κόσοβο με τη συμμετοχή Σέρβων της περιοχής.

Ο Στάνο είπε ότι τέτοιες επιλογές «δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα προβλήματα που υπάρχουν».

Αντίστοιχη δυσαρέσκεια για το θέμα εξέφρασε και το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Από τη μεριά του, ο Κούρτι επέμεινε ότι οι δύο οργανώσεις συνιστούν «σοβαρή και ευθεία απειλή για τη συνταγματική τάξη και ασφάλεια στο Κόσοβο» και σε αυτές συμμετέχουν «τρομοκρατικά στοιχεία» που επιδίδονται σε ένοπλες επιθέσεις και ενάντια στις αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Ολα αυτά ενώ χτες, μετά την ΕΕ, και η Γερμανία ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Πρίστινα, επειδή δεν συμβάλλει στην «αποκλιμάκωση». Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, προβλέπεται διακοπή της διακυβερνητικής συνεργασίας, αναστολή των προγραμμάτων εταιρικής σχέσης για το κλίμα, διακοπή της παροχής εξοπλισμού στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου. Οι κυρώσεις θα διαρκέσουν μέχρι να διαπιστωθεί ότι η κοσοβάρικη κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τη λήψη μέτρων για την προστασία των Σέρβων στο Κόσοβο, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση Κούρτι υλοποιεί σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης με την επιβολή καθεστώτος τρόμου. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, ώστε να ενημερωθεί για τις κινήσεις που θα κάνει η KFOR για να σταματήσει το – όπως είπε – «σιωπηρό πογκρόμ» του σερβικού πληθυσμού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...