Σερβία – Κόσοβο: Νέος γύρος παζαριών για εξομάλυνση σχέσεων

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία win-win κατάσταση ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης» δήλωσε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, απεσταλμένος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, για το γαλλο-γερμανικό σχέδιο που προωθείται για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο Λάιτσακ συνέχισε και σήμερα επαφές στην περιοχή, εν όψει της νέας συνάντησης που θα γίνει το Σάββατο ανάμεσα στους ηγέτες Σερβίας – Κοσόβου, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην συνέντευξη του για την RTS επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση έγινε για να οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και όχι για να ταπεινώσει κάποια πλευρά επιδιώκοντας την συνθηκολόγηση της.

Πάντως, ενδεικτικές των πιέσεων για την ευρω-ατλαντική στροφή της Σερβίας είναι και οι δηλώσεις που έκανε χτες Δευτέρα ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, Ράντε Μπάστα, που είπε ότι «η χώρα μας πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα για την μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και αυτό καταντά ανυπόφορο». Στις δηλώσεις Μπάστα αντέδρασαν διάφορα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης Βούτσιτς, όπως ο ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάσιτς, που είπε ότι το δικό του κόμμα (Σοσιαλιστικό κόμμα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) δε συμφωνεί, προσθέτοντας ότι προτεραιότητά του είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας. Το Κίνημα των Σοσιαλιστών (που επίσης συμμετέχει στην κυβέρνηση) του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (και ένθερμου υποστηρικτή της Μόσχας) Αλεξάνταρ Βουλίν ζήτησε την παραίτηση Μπάστα.

Από τη μεριά της Ρωσίας, πάντως, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, μίλησε για «πίεση άνευ προηγουμένου» που δέχεται το Βελιγράδι ώστε να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Μια περίεργη στάση: Η Αμερική ασκεί πίεση στη Σερβία και ο Σέρβος υπουργός ζητεί να αναληφθεί δράση κατά της Ρωσίας», σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...