Σερβία – Κόσοβο: Σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ξεκίνησε στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Το μέτρο αφορά περίπου 6.000 οχήματα τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Τα οχήματα αυτά έχουν πινακίδες που εκδόθηκαν στην κεντρική Σερβία και δεν φέρουν το κρατικό διακριτικό RKS (Republic of Kosova).

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο διεμήνυσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν με οδοφράγματα οδικές αρτηρίες στο βόρειο Κόσοβο, εάν η αστυνομία προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων. Στο Κόσοβο σήμερα υπάρχει ένταση, ωστόσο επικρατεί ηρεμία μιας και για την ώρα γίνονται μόνο συστάσεις.

Η Πρίστινα, προκειμένου να μην υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις και επεισόδια, όπως συνέβη στο άμεσο παρελθόν, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις. Σε πρώτη φάση, από σήμερα και μέχρι τις 21 Νοέμβρη, θα γίνονται γραπτώς προειδοποιήσεις στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες. Στη συνέχεια και μέχρι τις 21 Γενάρη θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί. Κατά την τρίτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απρίλη, οι σερβικές πινακίδες θα αντικαθίστανται με δοκιμαστικές πινακίδες που θα εκδίδει η αστυνομία του Κοσόβου. Μετά την 21η Απρίλη ξεκινά η τέταρτη φάση, όπου θα κατάσχονται τα οχήματα που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα σχετικές «εκκλήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ για μια νέα αναβολή της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου να μην υπάρξει νέα εστία έντασης στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, την ώρα που η Ρωσία επιχειρεί να δυναμώσει την παρέμβασή της στη Σερβία. Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ να αναβάλει για δέκα μήνες την εφαρμογή του μέτρου. «Ανησυχούμε και εκφράζουμε την απογοήτευσή μας διότι η κυβέρνηση του Κοσόβου απέρριψε το αίτημα των στενότερων συμμάχων της διεθνώς σχετικά με την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τις πινακίδες», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...