Σερβία – Βουλγαρία: Το Βελιγράδι διαψεύδει ότι κατέρριψε βουλγαρικό μαχητικό αεροσκάφος

Bulgaria

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τη σερβική αεράμυνα να ευθύνεται για την πτώση του βουλγαρικού αεροσκάφους MIG-29, κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης Βουλγαρίας – Σερβίας ΗΠΑ, στις 9 Ιουνίου.

Το βουλγαρικό MIG που συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα έπαιρνε μέρος στην αντιαεροπορική άσκηση «Shabla 2021» στην οποία συμμετείχαν και τμήματα του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται ανεπτυγμένα στην περιοχή. Ο πιλότος δεν ειδοποίησε για την εμφάνιση κάποιου τεχνικού προβλήματος ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Επίσημα το συμβάν καταγράφηκε ως ατύχημα, ωστόσο στον βουλγαρικό Τύπο τις τελευταίες μέρες δημοσιεύονται διάφορες εικασίες για κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από την σερβική αεράμυνα.

«Δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα, στο πλαίσιο της άσκησης “Shabla 2021”, από τις μονάδες αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ημέρα της συντριβής του βουλγαρικού μαχητικού αεροσκάφους MIG-29», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σερβικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Βουλγαρικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Mig-29 επλήγη με πύραυλο εδάφους-αέρος «S-125 Neva» ο οποίος εκτοξεύτηκε από τις μονάδες αεράμυνας του σερβικού στρατού. Πρόκειται για το ίδιο πυραυλικό σύστημα, σοβιετικής παραγωγής, που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη του «αόρατου» αμερικανικού βομβαρδιστικού «F-117Α» στις 27 Μάρτη του 1999.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...