ΣΕΒ: Ζητά μεγαλύτερη ενίσχυση του κεφαλαιου

ΣΕΒ logo

Περισσότερα μέτρα για την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού εκτιμά ότι δεν είναι αρκετές οι υπάρχουσες αντεργατικές ρυθμίσεις, ζητά ο ΣΕΒ με χτεσινό δελτίο του.

Ο ΣΕΒ επιβεβαιώνει ουσιαστικά, ότι τα μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, θα είναι μόνιμα και η επίθεση των αντεργατικών μέτρων θα διευρυνθεί, στο όνομα της ύφεσης.

Συγκεκριμένα απαιτεί περισσότερο και άμεσο χρήμα, γιατί προφανώς θεωρεί ότι οι απαλλαγές τους από εφορία, η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με τη πληρωμή μισθών από το κράτος, η απαλλαγή από τα ασφαλιστικά ταμεία, η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η κατ οίκον εργασία, το πάγωμα πληρωμών και δανείων, κ.α, που ο ΣΕΒ χρόνια ζητούσε, δεν επαρκούν…

Μάλιστα όλα αυτά τα μέτρα τα ονομάζει δηκτικά προστασία της απασχόλησης την ίδια στιγμή, που η εργασιακή ανασφάλεια, οι απολύσεις, η ανατροπή των ΣΣΕ, συνθλίβουν τους εργαζόμενους.

Στην οικονομική ανάλυση του ΣΕΒ, διατυπώνονται απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο τα συσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν διέξοδο με νέες επενδύσεις.

Καλεί την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και να παρθούν μέτρα για την αποφυγή μιας εξαιρετικά υψηλής ύφεσης.

Παράλληλα, εκτιμά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, θα προφυλάξουν την ελληνική οικονομία ως ένα βαθμό, από τις ακραίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, παρά την μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Ο ΣΕΒ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης για να μην υποστεί ζημιές η καπιταλιστική κερδοφορία.

Για την όσο το δυνατόν, νωρίτερα και δυναμικότερα επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ζητά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο τη μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας το 2020, για διαρκείς μεταρρυθμίσεις από εδώ και εμπρός.

Ζητά την προστασία του παραγωγικού ιστού με οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή νέες κρατικές χρηματοδοτήσεις- και με μεγαλύτερα μερίδια από τα κονδύλια της ΕΕ, το κράτος να γίνει πιο επιτελικό με μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Γενικότερα ο ΣΕΒ εκφράζει προβληματισμό για το σχετικά μικρό μερίδιο της μεταποίησης στην οικονομία και τη χαμηλή της συμμετοχή στις διεθνείς αγορές, τις χαμηλές ταχύτητες στο internet.

Ενώ για τον κλάδο του τουρισμού, προβλέπει ύφεση.

Όσον αφορά την βιομηχανία ειδικότερα, τόνισε ότι πλήττεται από την απουσία προσωπικού και την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού στην γραμμή παραγωγής.

Κρούσματα βέβαια, για τα οποία ευθύνεται η εργοδοσία και η κυβέρνηση με τα ελλειπή μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς.

Επίσης, διαπιστώνει προβλήματα διάθεσης πρώτων υλών, και κινδύνους μείωσης των εξαγωγών.

Πηγή: [ΑΠΕ ΜΠΕ}

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...