«Σφαγή» για το μερτικό από τη «λεία» του πολέμου της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο χάρτης με τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας

«Σφαγή» διεξάγεται για το μερτικό από τη «λεία» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τον ορυκτό πλούτο της να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενδεικτικό κι αυτό για τον χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» που βρίσκεται στο «τραπέζι», η οποία έχει την ίδια όψη με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιβεβαιώνοντας ότι καμία συμφωνία μεταξύ καπιταλιστών δεν πρόκειται να εκτονώσει ή να αντιστρέψει την πορεία κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων, αλλά θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Ζελένκσι κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία με την οποία οι αμερικανοί θα αποκτήσουν ουκρανικούς ορυκτούς πόρους αντί πληρωμής για την στρατιωτική υποστήριξη που παρείχαν στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, ενώ υποστηρίζεται ότι υπάρχει μια διάταξη που λέει ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας» να λάβει ,εγγυήσεις ασφαλείας., τις οποίες το Κίεβο ακόμα «παζαρεύει», καθώς ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την ως «πλαίσιο». 

Επίσης, αναμένεται σήμερα η έγκριση της συμφωνίας από το Ουκρανικό κοινοβούλιο, καθώς ο Ζελένσκι πρόκειται να βρεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) στην Ουάσινγκτον, ώστε να την υπογράψει.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται πηγή που γνωρίζει για το περιεχόμενο του σχεδίου της συμφωνίας και αναφέρει ότι αυτό δεν προσδιορίζει καμία «εγγύηση ασφαλείας. των ΗΠΑ ή συνεχή ροή όπλων, αλλά λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ουκρανία να είναι …«ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλής». Παρά ταύτα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι μελλοντικές αποστολές όπλων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συζήτηση.

«Η Ευρώπη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι, όχι οι ΗΠΑ, πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός σχεδίου διευθέτησης της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Δεν θα παράσχω εγώ εγγυήσεις ασφαλείας…», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο. «Θα ζητήσουμε από την Ευρώπη να το πράξει γιατί, ξέρετε, η Ευρώπη είναι ο άμεσος γείτονάς τους, ωστόσο εμείς θα διασφαλίσουμε ότι όλα πάνε καλά».

Δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε «να ξεχάσει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να το ξεχάσει, – αυτός ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό», είπε όταν ρωτήθηκε ποιες παραχωρήσεις θα ήθελε να δει στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ευρώπη καραδοκεί…

Από την άλλη, η Ευρώπη καραδοκεί επίσης, για ένα κομμάτι από την «πίτα», αφού η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπάερμποκ, σημείωσε την ανάγκη της δημιουργίας ενός ταμείου άμυνας για να «βοηθήσει» την Ουκρανία να «ενισχύσει την ασφάλεια της» και να «αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα».

Αναλυτικότερα, είπε ότι: «Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να χαλαρώσει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τις εθνικές αμυντικές δαπάνες τους», προσθέτοντας ότι αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό για όλες τις χώρες.

Οι ρώσικες αντιδράσεις

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, πως με τη συζήτηση για την αποστολή ευρωπαϊκής «ειρηνευτικής» δύναμης στο έδαφος της Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας, τροφοδοτούν τη σύγκρουση στην περιοχή. 

Μιλώντας στο Κατάρ, ο Λαβρόφ είπε ότι «η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει στην Ευρώπη και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να την υπονομεύσουν με νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία» και τόνισε ότι «οι ειρηνευτικές προτάσεις που προέρχονται από το Λονδίνο και το Παρίσι ήταν ένας δόλος με στόχο την άντληση της Ουκρανίας με περισσότερα όπλα, που θα τραβήξει την Ουκρανία περαιτέρω στη σφαίρα του ΝΑΤΟ και θα παραβίαζε τα δικαιώματα των ρωσόφωνων εκεί».

Και καθώς αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος υπουργός επέμεινε στις «κόκκινες» γραμμές για τα κατειλημμένα εδάφη που η Μόσχα έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να τα επιστρέψει.  Σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εξετάζει επιλογές για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία και ότι η Μόσχα δεν συζήτησε με τις ΗΠΑ το θέμα των σπάνιων γαιών στις πρόσφατες συζητήσεις στο Ριάντ.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες

Στο πεδίο της μάχης συνεχίζουν να διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις, με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να αναφέρει ότι η αεράμυνα κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέρριψε 185 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τις τελευταίες 24 ώρες τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σκοτώσει πάνω από 1.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς σε ολόκληρο το μέτωπο. 

Χθες το βράδυ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφεραν ότι ρώσικα στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή Skudne, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Ζαπορίζια και Ντονέτσκ, ενώ ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας ανέφερε ζημίες σε ενεργειακή εγκατάσταση στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ.

Τα ουκρανικά στρατεύματα δήλωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν μια επιτυχημένη αντεπίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, αποκτώντας τον έλεγχο του χωριού Kotlyne κοντά σε μια βασική αρτηρία διέλευσης και στον κόμβο επιμελητείας του Pokrovsk.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...