Χιλιάδες νοσοκόμες συμμετείχαν σήμερα σε πορεία στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού, για την κόπωση και την πίεση που έχουν φορτωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Αψηφώντας την απαγόρευση των απεργιών του υγειονομικού προσωπικού, χιλιάδες νοσηλεύτριες έκαναν πορεία ως το πολιτειακό κοινοβούλιο για να καταγγείλουν, πίσω από τις χειρουργικές τους μάσκες, τις συνθήκες εργασίας τους.
Το πλήθος των νοσοκόμων φώναξε συνθήματα για να εκφράσει την οργή του για τη μόνιμη έλλειψη κλινών και εξοπλισμού στα νοσοκομεία, για την κόπωσή του μπροστά στην υγειονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών που παρατείνεται και για να ζητήσει αυξήσεις. Προβλήματα που, όπως αποδεικνύεται αποτελούν ενδημικά φαινόμενα σε όλα τα συστήματα υγεία των καπιταλιστικών κρατών, ακόμη και των πιο προηγμένων.
Πολλές με πλακάτ και πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Τα “ευχαριστούμε” δεν πληρώνουν το νοίκι», «Σταματήστε να μας λέτε να τα βγάλουμε πέρα», «Περισσότερες νοσοκόμες τώρα», «Κουρασμένες, εξαντλημένες, κατάκοπες, καμένες», καταφέρθηκαν εναντίον της πολιτικής ηγεσίας που κατ’ αυτές επιλέγει να αγνοεί τα προβλήματά τους.
Το νοσηλευτικό προσωπικό της Αυστραλίας εδώ και δύο χρόνια είναι υποχρεωμένο, τηρώντας εξαιρετικά αυστηρά πρωτόκολλα, να φέρνει σε πέρας τα καθημερινά του καθήκοντα και ταυτόχρονα να εγγυάται την ομαλή πορεία του προγράμματος ανοσοποίησης άνευ προηγουμένου.
Παρά την πρόοδο του εμβολιασμού, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σημείωσαν εκρηκτική αύξηση τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας υπερφόρτωση στα νοσοκομεία και μειώνοντας το διαθέσιμο προσωπικό, καθώς μέρος του μολύνεται κι τίθεται σε απομόνωση.
Δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό δίκτυο 2GB, ο πολιτειακός υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπραντ Χάζαρντ χαρακτήρισε «ατυχές» και «απογοητευτικό» το ότι οι νοσοκόμες απέργησαν. Υποστήριξε ότι εργάζεται για να βρεθούν λύσεις, αλλά πρόσθεσε πως το να αλλάξει ο λόγος των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού προς τους ασθενείς θα κόστιζε «ένα δισεκατομμύριο» αυστραλιανά δολάρια.
Οι υπηρεσίες του εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία «ευχαριστούν» τις νοσοκόμες για το «έργο που προσφέρουν χωρίς διακοπή τα δύο χρόνια της πανδημίας» αλλά επισημαίνουν πως «οι νοσοκόμες (…) είναι περισσότερες παρά ποτέ στην ιστορία» της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)