Σημαιοφόρος του ευρωατλαντισμού στα Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση

Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στην Θεσσαλονίκη / Πηγή: MΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Τον ρόλο του ευρωατλαντικού σημαιοφόρου στα Βαλκάνια με φόντο την σύγκρουση με την Ρωσία, διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σύνοδο μετείχαν οι ηγέτες των χωρών της περιοχής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ στο δείπνο θα συμμετάσχει και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ερχόμενος από τη Σερβία όπου βρισκόταν.

«Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την εναρμόνιση των νομοθεσιών τους, αλλά και την έμπρακτη δέσμευση ευρωπαϊκής ηγεσίας και κρατών – μελών», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός με άρθρο του στο Politico είχε δώσει το στίγμα του ρόλου που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας την ένταξη στην ΕΕ, μέχρι το 2033, «ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων». Στο άρθρο του σημείωνε ότι «το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόφαση, σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, να ξεμπλοκάρουμε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε στις δηλώσεις του ότι η Αλεξανδρούπολη καθίσταται νέος κόμβος «στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης», διαφημίζοντας τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη περιοχή για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, κάτι που την μετατρέπει ταυτόχρονα σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, πόσο μάλλον όταν έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. 

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Άλλωστε, στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου υπογραμμίζεται ότι «η ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξαρτάται από τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των οδεύσεων εφοδιασμού»,  δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των ΑΠΕ, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στους αγωγούς φυσικού αερίου που προωθούν την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. 

Επίσης, στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται πως οι συμμετέχοντες  στη Σύνοδο είναι  «πλήρως προσηλωμένοι στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων και νέων απειλών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι αδιαχώριστες από τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα». 

Αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία κτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».

Δείτε ακόμα...