Σημαντική αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία προανείγγειλε ο Στόλτενμπερκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Σημαντική αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής συμμαχίας προανήγγειλε ο γγ του Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αναμένω ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως με την ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, αέρα και θάλασσα», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων μονάδων μάχης (battlegroups) στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, πέραν των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οχτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αποτροπή και άμυνά μας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη ότι οι 30 ηγέτες του NATO θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την εξατομικευμένη υποστήριξη για άλλους εταίρους «που κινδυνεύουν από την πίεση της Ρωσίας», συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Παράλληλα εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ρωσίας, ισχυριζόμενος ότι ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και «θα άλλαζε εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», ενώ θα ήταν και «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε την Κίνα ότι παρέχει πολιτική υποστήριξη και ότι «διαδίδει κραυγαλέα ψέματα και παραπληροφόρηση» και είπε ότι ο ρόλος του Πεκίνου στην εισβολή θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι η Κίνα αμφισβήτησε το δικαίωμα των ανεξάρτητων εθνών να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο, προσθέτοντας ότι η συμμαχία ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει «υλική υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή».

Τέλος, απαίτησε από τη Λευκορωσία να σταματήσει τη «συνενοχή της στην εισβολή του Πούτιν» και προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αύριο θα έχουν «εκτεταμένες επιπτώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...