Σημειώσεις από τη θητεία στην Κύπρο

στρατιώτες ΕΛΔΥΚ
Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ / Πηγή: Eurokinissi

Πολλοί μύθοι, ιστορίες, υπερβολές συνοδεύουν τη θητεία φαντάρων στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, ιδιαίτερα αυτά κορυφώνονται τις μέρες πριν τη κάθοδο στο νησί και καλλιεργούνται και από στελέχη και από παλιότερους.

   Η πρώτη εικόνα είναι πάντα ενθαρρυντική και πιο αισιόδοξη, αφού από τα τεράστια απαρχαιωμένα στρατόπεδα υποδοχής στην Ελλάδα, συναντάει κανείς, παλαιές μεν υποδομές, αλλά κάπως πιο συντηρημένες και προσεγμένες (προφανώς πάντα με τον κόπο και τον ιδρώτα των φαντάρων). Ωστόσο, η ίδια η ζωή αρκετά άμεσα, κατά μια έννοια, επισκιάζει αυτή την εικόνα.

   Ιδιαίτερα τη περίοδο της πανδημίας, τα στρατόπεδα στη Κύπρο δεν πρωτοτύπησαν. Τραγικές ελλείψεις σε είδη υγιεινής, υποκριτικά μέτρα προστασίας της υγείας των φαντάρων. Για παράδειγμα, στη πρώτη φάση της πανδημίας, αν και κάποιος μπορεί να τιμωρούνταν επειδή δε φορούσε μάσκα, την επόμενη στιβάζονταν σε καναδέζα μαζί με δεκάδες άλλους προκειμένου να μεταβεί σε άσκηση. Άλλη συνηθισμένη τακτική, να απομονώνονται σαν στενές επαφές κρουσμάτων μόνο τα «γειτονικά» κρεβάτια του θαλάμου και όχι ολόκληροι οι θάλαμοι, χωρίς παράλληλα να γίνεται και απολύμανση αυτών. Βέβαια όταν οι στρατιώτες διαμαρτύρονταν, η μόνιμη απάντηση ήταν: « Είστε γιατροί, ειδικοί κλπ;».

   Φυσικά, αντισηπτικά και μάσκες, ούτε για δείγμα, αφήνονταν κατ’ αποκλειστικότητα στην ατομική ευθύνη – τσέπη των φαντάρων. Παράλληλα, μαζικά επαναληπτικά κοβιντ τεστ για όλους, έγιναν περιστασιακά, μόνο μετά από επιμονή απαίτηση των στρατιωτών αλλά και σωρεία κρουσμάτων που εμφανίζονταν στα στρατόπεδα (σε ένα από αυτά έπρεπε να κολλήσει ο ίδιος ο διοικητής για να διενεργηθούν μαζικά τεστ).

  Βέβαια, το μεγαλύτερο εμπόδιο που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας φαντάρος στη Κύπρο είναι το κόστος των εισιτηρίων του, πρόβλημα το οποίο οξύνθηκε τραγικά μέσα στην πανδημία. Η βασική πτυχή του ζητήματος είναι ότι το ελληνικό κράτος καλύπτει μόλις 2 εισιτήρια σε αυτούς τους 7 μήνες που θα παραμείνει κάνεις στη Κύπρο. Αν είσαι πραγματικά τυχερός και μια σειρά παράγοντες είναι ευνοϊκοί, μπορεί να πληρώσει κανείς γύρω στο «κατοστάρι» πάνω – κάτω, αλλιώς το κόστος σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Αν αυτό το κόστος πρέπει να το επωμιστεί κάνεις δύο και τρεις φορές, τότε ο «περιβόητος» μισθός της Κύπρου κάνει φτερά με μεγάλη ευκολία.

   Συμπερασματικά, η θητεία στην ΕΛΔΥΚ σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μικρός επίγειος «παράδεισος», όπως σε πολλές περιπτώσεις περιγράφεται από τα στελέχη στα στρατόπεδα υποδοχής των στρατιωτών στην Ελλάδα. Ακόμα και εκεί μόνο η διεκδίκηση και η ανυπόταχτη στάση μπορεί να ανοίξει δρόμους για να καλυτέρευση η ζωή των στρατιωτών, ακόμα και στα πιο απλά και «λογικά» ζητήματα.

Γ.Γ.

Δείτε ακόμα...