Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Σύνοδος ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων στην Σλοβενία
Σύνοδος ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων στην Σλοβενία.Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI)

Την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Κοσόβου) φιλοξενεί σήμερα η σλοβενική προεδρία της ΕΕ, ενώ χτες προηγήθηκε άτυπο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών της λυκοσυμμαχίας, με θέμα μια «στρατηγική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της Ενωσης στη διεθνή σκηνή».

Στην πρόσκλησή του για τη σημερινή Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα εξεταστούν «τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού μας διαλόγου, της συνεργασίας μας για την ασφάλεια και της στρατηγικής δραστηριοποίησής μας». Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, μίλησε για «πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να επιλυθούν οι περιφερειακές συγκρούσεις».

Σε σχετική της ανακοίνωση η σλοβενική προεδρία σημειώνει ότι «η σύνοδος είναι σημαντική (…) και ως προς τους όρους των πολιτικών μηνυμάτων που εκπέμπονται για τη γεωστρατηγική σημασία που έχει για την ΕΕ και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μιας αξιόπιστης διαδικασίας ενταξιακής πορείας». Πρόσθεσε δε ότι «ήρθε ο καιρός η ΕΕ να γίνει πιο στρατηγική στη σκέψη και τις ενέργειές της σε όλο τον κόσμο, ειδικά όταν πρόκειται για την άμεση γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβενία προτείνει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Δείτε ακόμα...