Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα ερωτήματα – Ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας Predator

κακόβουλο λογισμικό - παρακολουθήσεις - υποκλοπές - predator - κυβερνητικός αυταρχισμός - καπιταλισμός - αστικό κράτος

Νέα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών δημιουργούνται μετά από δημοσιεύματα σε «Νέα» και «Βήμα» που αναφέρουν ότι «φαίνεται να είχε δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με την εμπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών», οι οποίοι πιθανολογείται πως προώθησαν το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας Predator από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης ήταν ο άνθρωπος που λειτούργησε ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο κρατών και πως «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων – στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά». Μάλιστα, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους παρακολουθούμενους «είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου».

Επίσης, αναφέρουν ότι «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από “γέφυρα” επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο».

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, αυτή χρεώνεται στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Τ. Ντίλιαν, ενώ το κείμενο εμπλέκει και Ελληνα επιχειρηματία (με στενή σχέση με τον Γρ. Δημητριάδη), ο οποίος ήταν σε δικαστική διαμάχη με εφοπλιστή στην Κύπρο.

Από πλευράς κυβέρνησης, ήδη από το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα». Επέμεινε ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης». Στο ίδιο μοτίβο, ερωτηθείς χτες σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι «η κυβέρνησή μας θέλει να συνεργαστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις κυβερνήσεις και με τις αρχές και άλλων κρατών, που ψάχνουν να βρουν και εκεί τα αίτια και την πηγή παρακολούθησης αυτών των παράνομων λογισμικών».

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», για νέες μεθοδεύσεις υποκλοπών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αν κάτι επιβεβαιώνει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, για το οποίο η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, είναι η ευρεία και συστηματική χρήση κακόβουλων λογισμικών από διάφορους μηχανισμούς, το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και πάνω από όλα επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων“».

Δείτε ακόμα...