Σκέψεις και προβληματισμοί ενός παλιού πυροσβέστη από την Δυτική Ελλάδα

Πυροσβέστες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Πήρα την απόφαση να γράψω ορισμένες σκέψεις που με προβληματίζουν ως πυροσβέστη με πάνω από δυο δεκαετίες μάχιμης υπηρεσίας σε Π.Υ. και Π.Κ. της δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν οσονούπω στο σωματείο μας.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι περιοδείες σε υπηρεσίες, αυτών που πίσω από την κάλυψη του βαφτίσματος των ψηφοδελτίων τους ως « ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ », είτε βρίσκονται στο προεδρείο είτε στο Δ.Σ., για άλλη μια φορά θα ζητήσουν την ψήφο μας για να την διαθέσουν όπως λένε, για το κοινό καλό και να διεκδικήσουν λύσεις για τα προβλήματά μας. Τι απίστευτη υποκρισία αλήθεια!!! Υποκρισία και για τα « ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ », δήθεν, ψηφοδέλτια αλλά κυρίως για την διεκδίκηση λύσεων των προβλημάτων μας.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται αυτοί που συγκυριακά και ευκαιριακά χτίζουν γέφυρες συνεργασίας με σαθρά θεμέλια, με σκοπό να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και οι αυτοδιαφημιζόμενοι ως καθαροί που με τον λαϊκισμό του « Μαυρογιαλούρου » προσπαθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα και να το παίζουν παράγοντες.

Πυροσβέστης
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ζώντας καθημερινά, όπως και όλοι οι συνάδελφοι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Σ. αλλά και εμείς ως πυροσβέστες σε περιφερειακό και σε πανελλαδικό επίπεδο (τα προβλήματα είναι ίδια παντού), έχουμε πλέον αποκτήσει εμπειρία σχετικά με τη « δράση » όλων των παραπάνω συνδικαλιστικών «σωτήρων ».

Απευθυνόμενος λοιπόν σε όλους τους συναδέλφους στην περιφέρειά μου νεότερους και παλιότερους, θέλω να θέσω ορισμένα ερωτήματα – διαπιστώσεις και χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκτήσει να σκεφθούν, αν μέχρι σήμερα είδαν θετικές αλλαγές τόσο στην υπηρεσιακή όσο και στην οικογενειακή τους ζωή, καθώς και τι ουσιαστικό έκαναν οι παραπάνω « προστάτες» των δικαιωμάτων μας σχετικά με:

 • Την καταστρατήγηση και παραβίαση του ωραρίου μας μέσω των κατ’ εξακολούθηση κλήσεων σε επιφυλακή.
 • Τις χιλιάδες αμέτρητες ώρες ρεπό οι οποίες δεν δίνονται από την υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού.
 • Την απλήρωτη υπερεργασία μας που αποτελούμε την μοναδική εξαίρεση σε όλο τον δημόσιο τομέα.
 • Την έλλειψη καθημερινής καθαριότητας στις υπηρεσίες λόγω των μολυσματικών παραγόντων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και της οποίας η αναγκαιότητα φάνηκε με την έξαρση της πανδημίας τους κορωνοϊού.
 • Την επιχειρούμενη κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και την μετατροπή της σε ατομική μερίδα στην βάση της χρηματοπιστωτικής ανταποδοτικότητας.
 • Τις μειώσεις στους μισθούς μέσα από ανατροπές δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και μέσα από την αύξηση των εισφορών.
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τι έγινε αλήθεια με το μισθολόγιό μας για το οποίο δεν βγάζουν τσιμουδιά, αλλά εφεύραν το φιάσκο του δήθεν βαθμολογίου, για να θολώσουν τα νερά για τις πραγματικές απώλειες και τις ενοχές τους;

Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 έφερε ένα μισθολόγιο που μας έκοψε τις μισθολογικές προαγωγές που παίρναμε με τα χρόνια υπηρεσίας και είχαμε κερδίσει μετά από σκληρούς αγώνες, άσχετα τι βαθμό φοράγαμε στο μανίκι. Έκοψε επίσης και κάθε οικονομική αναγνώριση για όσους ήταν πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. ακόμη και να ήταν προσόν κατάταξης, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών, κάτι που δεν έκανε για κανένα άλλο μισθολόγιο.

Αντιδράσεις μηδέν!

Ήρθε η καινούργια κυβέρνηση και αντί να αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες, έριξε το καρότο του ιμιτασιόν βαθμολογίου, για όσους φυσικά περάσουν από την σχολή επιμόρφωσης που εξερχόμενοι από αυτή θα μετανιώσουν την ώρα και την στιγμή που πήγαν γιατί θα χορτάσουν μεταθέσεις. Συν ότι θα χάσουν και την υποτυπώδη προστασία των ηλικιακών ορίων για την περιβόητη εξαετία που πλέον μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Τα λίγα ψίχουλα αύξηση που θα πάρουν από τον πολυθρύλητο βαθμό του Ανθυποπυραγού, δεν θα τους φθάνουν ούτε για τα τηλέφωνα που θα κάνουν στις οικογένειές τους εκεί στα ξένα που θα τους στείλουν για να νοιώσουν την γλύκα του φέροντα βαθμού τους.

Οι γνωστοί γυμνοσάλιαγκες όμως του συνδικαλιστικού κινήματος, βρήκαν πάλι τρόπο να παραπλανήσουν όσους δεν μπορούν να εισαχθούν στην σχολή επιμόρφωσης, αυτή την καινούργια παγίδα που μας έφεραν ως μεγαλόπνοο « δικαίωμα ». Να μας στείλουν πάλι να τα ακουμπήσουμε στα δικηγορικά γραφεία, που ήδη έχουν επιλέξει, για να γίνουν χρυσές δουλειές και αυτοί να φαντάζουν στα μάτια μας ότι έκαναν για μας κάτι πολύ καλό!

Για σκεφτείτε το λίγο συνάδελφοι αξίζει τον κόπο!

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Είχαμε δηλαδή το δικαίωμα να προαγόμαστε μισθολογικά όλοι μας, από τον απλό πυροσβέστη και πάνω, και φθάναμε το λιγότερο μέχρι τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη μόνο με τα χρόνια υπηρεσίας, και όλοι αυτοί το άφησαν να χαθεί ως δικαίωμα και τώρα μας εμπαίζουν με την σχολή επιμόρφωσης για λίγους, που είναι στημένη φάκα για να απεμπολήσεις το αμετάθετο σου και να ξεχάσεις τι θα πει οικογενειακός προγραμματισμός!

 • Τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις μέσα από πέντε τουλάχιστον ασφαλιστικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, πάντα για την « σωτηρία » του ασφαλιστικού συστήματος. Την στιγμή που με το έναν ή με τον άλλον τρόπο, τα αποθεματικά τους ξεγλιστρούν στα ταμεία όλων αυτών που βγήκαν καθαροί και άσπιλοι και με δικαστική βούλα ακόμη και για το πλιάτσικο του χρηματιστηρίου.
 • Τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με επιπλέον μία 15ενταετια, με ποσοστά αναπλήρωσης στο μισό και με λιγότερες συντάξιμες αποδοχές.
 • Την χορήγηση και αντικατάσταση Μέσων Ατομικής Προστασίας. Μετά από 12 χρόνια μας δίνονται δασικά άρβυλα μετά από χορηγία ιδιώτη και μερικοί επαίρονται για αυτό και άλλοι διατυμπανίζουν ότι αυτό έγινε μετά από δικές ενέργειες! Λίγη ντροπή δεν βλάπτει!
 • Την μείωση των χρημάτων για την λειτουργία των υπηρεσιών και τον εξαναγκασμό των διοικήσεων στην κατεύθυνση αναζήτησης χορηγών.
 • Τον νέο νόμο για την αναδιοργάνωση του Π.Σ. και τις αρνητικές αλλαγές που φέρνει με την εφαρμογή του τόσο στους πυροσβέστες αλλά και στην ουσιαστική προστασία των συμπολιτών μας.
 • Τον νέο κανονισμό μεταθέσεων όπου όλοι πλέον οι πυροσβέστες θα είμαστε σε μια κατάσταση συνεχούς αβεβαιότητας και μετακινήσεων μακριά από τις οικογένειές μας και τους δικούς μας ανθρώπους, φορτωμένοι με περισσότερο άγχος και οικονομικά βάρη.
 • Την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο. Η αναγνώριση του επαγγέλματός μας υπό αυτούς τους όρους, θα είχε ως συνέπεια τα λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, περισσότερες ημέρες δικαιολογημένης απουσίας από την υπηρεσία ( Κ.Α. ), γιατρούς εργασίας, υποχρεωτική παρακολούθηση της υγείας μας σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.α.

Αλήθεια αγαπητοί συνάδελφοι ακούσατε καμία κουβέντα για όλα αυτά ή είδατε καμία κινητοποίηση να γίνεται για να μην περάσουν ή για να μην ανατραπούν;

Το μόνο που ξέρουν να κάνουν όμως πολύ καλά, και έχουν γίνει μετρ του είδους, για να καλύψουν το γεγονός ότι δεν έχουν καμία διάθεση να αγωνιστούν για τα δικαιώματα μας, είναι η συνεργασία με δικηγορικά γραφεία που μας στέλνουν χρόνια τώρα ως πελάτες, κάθε φορά που αφήνουν πρώτα να ανατραπεί κάποιο ακόμη δικαίωμά μας, για να ξεχάσουμε αυτό που ήξεραν πολύ καλά οι γονείς μας και οι παππούδες μας!

Ότι τα εργασιακά δικαιώματα τα κερδίζεις ή εμποδίζεις να σου τα αφαιρέσουν μόνο με αγώνες!

Όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν έχουν βρει λύση και δυστυχώς έχουν καταντήσει διαχρονικά, καθώς η Ομοσπονδία μας αλλά και οι διοικήσεις του σωματείου μας, είτε ήταν σε χέρια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ μπλε, είτε σε χέρια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ πράσινων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως στα συνέδρια της Ομοσπονδίας ψήφιζαν κανονικά τις παρατάξεις Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και Π.Α.Σ.Κ.Π. αλλά σε εμάς παρουσιάζονταν ως ανεξάρτητοι, το μόνο που έκαναν ήταν τελικά να υποτάσσονται και να ακολουθούν τις κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις από τους πυροσβέστες οι πολιτικές τους που έθιγαν και θίγουν τα δικαιώματά μας, οικονομικά και θεσμικά.

Κοροϊδία, αποπροσανατολισμός και παραίτηση των δίκαιων αιτημάτων και δικαιωμάτων μας από όλους αυτούς χωρίς ντροπή, χωρίς συναίσθηση!

Πού βασίστηκε όμως τόσα χρόνια η μακροημέρευση τους, παρ’ ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να διεκδικήσουν, να προστατέψουν ή να περισώσουν τα δίκαια εργασιακά μας δικαιώματα;

Βασίστηκε στην δική μας εσφαλμένη, επιτρέψτε μου να πω, αντίληψη για τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μετρούσαμε το μπόι του συνδικαλιστικού τους αναστήματος με το πόσο « έμπειροι » και οσφυοκάμπτες ήταν στην εκάστοτε εξουσία, για να κάνουν μικρό εξυπηρετήσεις με αποσπασούλες, τοποθετήσεις, μετακινήσεις άντε και για να μας δώσει ο διοικητής μας κανένα χρωστούμενο ρεπό. Την στιγμή που κάτω από τα πόδια μας έφευγαν αβλεπή θεμελιώδη δικαιώματα μας, που θα καθόρισαν αλλά και θα επανακαθορίσουν προς το χειρότερο την ποιότητα όλης της υπόλοιπης ζωής μας. Δικαιώματα που κερδήθηκαν από τους παλαιότερους συναδέλφους μας με σκληρούς αγώνες.

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Σε όλα αυτά είχα δυστυχώς και εγώ την προσωπική μου συμμετοχή. Πιστεύοντας σκουριασμένες λογικές και ψεύτικες προσδοκίες, επέλεξα με την συμμετοχή μου αλλά και την ψήφο μου αρκετές φορές, κάποιους από αυτούς, που τελικά μας έσκαψαν το λάκκο ρίχνοντας μέσα τις ζωές και τα δικαιώματά μας.

Όμως ευτυχώς για μας τους πυροσβέστες και στο συνδικαλισμό δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που κατά την γνώμη μου τιμούν τον συνδικαλισμό και την ιστορία του, στο χώρο του Π.Σ. Είναι αυτοί που σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του μαχόμενου συνδικαλισμού δεν τα διπλώνουν και δεν υποτάσσονται, αγωνίζονται ακούραστα με ανιδιοτέλεια για την υπεράσπιση και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Ο λόγος γίνεται για τους συναδέλφους που αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές της παράταξης της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών. Όλοι γνωρίζουμε την δράση τους. Μια δράση που μέσα από πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έκαναν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Ειλικρινά νοιώθω ντροπή για το μερίδιο που μου αναλογεί όσον αφορά την ευθύνη που έχω εξ αιτίας των παλαιότερων επιλογών μου και που συνέβαλαν στο να μην είναι πλέον εκλεγμένοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας εκπρόσωποι της παράταξης αυτής.

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε όλοι οι συνάδελφοι της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, έναν απολογισμό για το τι κερδίσαμε από την εξέλιξη αυτή και από την « αθόρυβη » παρουσία στο Δ.Σ. των νεοφώτιστων και « ανεξάρτητων » βεβαίως – βεβαίως υποστηρικτών της προηγούμενης κυβέρνησης!

Η επιλογή μου να ψηφίσω στις εκλογές που έρχονται για το σωματείο μας στην δυτική Ελλάδα, το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και προσωπικής αυτοκριτικής σχετικά με τα όσα έχω βιώσει μέχρι τώρα σαν πυροσβέστης, αλλά και σαν πολίτης.

Συνάδελφοι πιστεύω πως είναι ώρα, κοιτάζοντας το παρελθόν αλλά και το παρόν που βιώνουμε, να σκεφτούμε βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες που έχουμε σαν πυροσβέστες και σαν οικογενειάρχες και με ειλικρίνεια, χωρίς παρωπίδες να προχωρήσουμε στο μέλλον και να αγωνιστούμε για πραγματικά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην υπηρεσιακή και πολιτική μας ζωή, στο πλευρό της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.

Ο δρόμος είναι αυτός. Η απόφαση για να τον περπατήσουμε είναι δική μας!

Ένας πυροσβέστης από την Δυτική Ελλάδα.

Δείτε ακόμα...