Σκωτία: Νέο ενδεχόμενο για δημοψήφισμα

Εδιμβούργο, Σκωτία
Εδιμβούργο, Σκωτία / Πηγή: Unsplash

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να βρει τρόπους ενίσχυσης της ένωσης μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας εκτιμώντας πως το Brexit όξυνε τις διαφορές και τις εντάσεις μεταξύ τους. Ειδικά στη Σκωτία το θέμα παραμένει πολύ ψιλά στην επικαιρότητα με το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα ανοιχτό.

Η Πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, επανέφερε το αίτημα για δημοψήφισμα στη Σκωτία με στόχο την ανεξαρτησία εάν το κόμμα της (Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα) κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το Μάη, «ανεξάρτητα από το εάν συναινεί ή όχι» η κεντρική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Την Κυριακή μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» 11 σημείων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι Σκωτσέζοι Εργατικοί του Τζάκι Μπέιλι αποδοκίμασαν το σχέδιο των εθνικιστών της Στέρτζον επισημαίνοντας πως η Σκωτία θα αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες καθώς χιλιάδες κόσμου έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ακρίβειας με φόντο το θάνατο χιλιάδων από τον νέο κορονοϊό.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία της διεξήχθη στις 18 Σεπτέμβρη 2014. Το «όχι» πλειοψήφησε με 55,3% και το «ναι» πήρε το 44,7% των ψήφων (με 84% προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...