Σλοβακία: Με συστοιχίες Patriot του ΝΑΤΟ αντικαθίστανται οι S-300 που έστειλε η Μπρατισλάβα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε σήμερα την κυβέρνηση της Σλοβακίας που έστειλε ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία, μια «δωρεά» που κατέστη δυνατή με την αποστολή τεσσάρων αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot από το ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

«Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, ζήτησα από τη διοίκησή μου να συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθορίσει και να προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό τα σύγχρονα όπλα τα οποία χρειάζεται ώστε να προασπίσει τη χώρα του», προσθέτει σε ανακοίνωση.

Την αντικατάσταση των S-300 με συστοιχίες Patriot επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Σλοβάκος υπουργός ’Αμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

Όπως είπε ο υπουργός, η ανάπτυξη των Patriot έχει σκοπό να προστατεύσει την επικράτεια της χώρας μετά τη δωρεά του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η 4η συστοιχία Patriot θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα, επιπλέον των συστοιχιών που έστειλαν στη Σλοβακία η Γερμανία και η Ολλανδία τον Μάρτιο, και θα παραμείνει στη Σλοβακία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...