Σλοβενία: Lockdown από χθες για τρίτη φορά

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Φώτο Αρχείου / Λιουμπλιάνα, Σλοβενία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Dimitry Anikin @anikinearthwalker

Η Σλοβενία ​θέσπισε απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) για τρίτη φορά σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο χθες, Πέμπτη, με σκοπό να κερδίσει λίγο χρόνο για τον εμβολιασμό και να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, η οποία οφείλεται στην εξαιρετικά μολυσματική βρετανική μετάλλαξη. Το lockdown αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όταν θα επιτραπεί σε μέλη έως και δύο νοικοκυριών να βρεθούν και να γιορτάσουν την ημέρα.

Αναλυτικά τα μέτρα

Τα σχολεία θα μετακινηθούν για άλλη μια φορά στην τηλεκπαίδευση, ενώ τα νηπιαγωγεία θα παρέχουν φροντίδα παιδιά γονέων που εργάζονται μόνο σε κρίσιμες υποδομές.

Για άλλη μια φορά, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους, εκτός από δραστηριότητες αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον.

Τα σλοβενικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι, βάσει των νέων μέτρων, δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή τους εκτός από περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο για να εργαστούν, να παράσχουν βοήθεια ή να έχουν πρόσβαση σε διπλωματικές αποστολές, μεταξύ άλλων εξαιρέσεων.

Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, όπου επιτρεπόταν, θα κλείσει ξανά, παράλληλα με τις άμεσες πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών σε καταναλωτές αν και με πολλές εξαιρέσεις, όπως τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία και τα ανθοπωλεία, μεταξύ άλλων.

Θα εισαχθεί επίσης απαγόρευση συναθροίσεων, καθώς επιτρέπονται μόνο συγκεντρώσεις με μέλη κάθε νοικοκυριού. Όλοι οι εορτασμοί θα απαγορευτούν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση 10 μ.μ. – 5 π.μ.

Η Κυριακή του Πάσχα, η οποία θα γιορταστεί στις 4 Απριλίου, θα αποτελεί εξαίρεση. Οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα για να επισκεφτούν την οικογένειά τους. Θα επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και δύο νοικοκυριών, με μέγιστο αριθμό ατόμων άνω των 15 ετών τους έξι.

Τα μουσεία, οι γκαλερί, οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία θα κλείσουν επίσης σήμερα, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν για τις επόμενες 11 ημέρες, ενώ οι θρησκευτικές τελετές θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία πιστών.

Μετά την έκκληση της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις να προωθήσουν την τηλεργασία όποτε είναι εφικτό, η δημόσια διοίκηση θα παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες. Τα δικαστήρια έχουν ακυρώσει όλες τις μη επείγουσες ακροάσεις και οι συμβολαιογράφοι δέχονται μόνο πελάτες με ραντεβού.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιούν δρομολόγια αργιών, ενώ τα τελεφερίκ του σκι δεν θα λειτουργούν καθόλου.

Αντιδράσεις

Στις μέρες που προηγήθηκαν του lockdown, πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει τον κατάλογο των εξαιρέσεων και να επιτρέψει σε περισσότερα άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό να διασχίσουν τα σύνορα, αλλά και να παράσχει φροντίδα παιδιών όχι μόνο σε εργαζομένους σε κρίσιμες υποδομές αλλά και σε γονείς που είναι απαραίτητοι στην εργασία τους.

Οι μεταφορείς ανησυχούν ότι, ως αποτέλεσμα του Lockdown, το μπάνιο και άλλες εγκαταστάσεις στους χώρους ανάπαυσης στον αυτοκινητόδρομο θα παραμείνουν κλειστά, όπως συνέβη στην πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μετά την αυστηροποίηση των περιορισμών διέλευσης των συνόρων τη Δευτέρα, οι Σλοβένοι που ζούσαν στην Ιταλία κάλεσαν την κυβέρνηση την Τετάρτη να ανοίξει εκ νέου πολλά σύνορα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...