Σολτς – Σι Τζινπινγκ: «Περαιτέρω ανάπτυξη» της οικονομικής συνεργασίας

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, Νοέμβρης 2022
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, Νοέμβρης 2022

Διαβεβαιώσεις για «περαιτέρω ανάπτυξη» της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα μονοπώλια των δύο χωρών, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών, έδωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο τεράστιας όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα. 

«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: Την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο Ολ. Σολτς στον Κινέζο ηγέτη, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε από την μεριά του πως η επίσκεψη του καγκελάριου στο Πεκίνο «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σημειώνεται ότι η Κίνα ήταν το 2021 ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με αξία εμπορικών συναλλαγών στα 246 δισ. ευρώ.

Στο Πεκίνο ο Σολτς, συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία γερμανικών μονοπωλίων. Σύμφωνα με το «Bloomberg», μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Γερμανό καγκελάριο είναι οι επικεφαλής της «Adidas», της «Deutsche Bank», της «Siemens», της «BioNTech», της «Volkswagen», της BASF, της BMW, της «Bayer», της «Merck» και της «Wacker».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο – μετά από διαφωνίες και έντονα παζάρια – ενέκρινε τελικά τη συμμετοχή της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου, με ποσοστό 24,9% έναντι 35% που επρόκειτο αρχικά να διατεθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν μεταξύ των έξι υπουργείων που είχαν εκφράσει επισήμως αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για την επένδυση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...