Σομαλία: Έκρηξη βόμβας αυτοκινήτου κοντά στο Κοινοβούλιο

σομαλία έκρηξη αυτοκινήτου κοντά στο κοινοβούλιο
Φωτό αρχείου από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μογκαντίσου / Πηγή: Twitter

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη βόμβας αυτοκινήτου κοντά σε σημείο ελέγχου κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου της Σομαλίας στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Ένας αξιωματούχος ασφαλείας και μάρτυρες ανέφεραν την έκρηξη το Σάββατο καθώς το εκρηκτικό όχημα διήλθε από ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας προκαλώντας πυρκαγιά στις δυνάμεις ασφαλείας. Το αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε άλλο σημείο ελέγχου στη διασταύρωση Sayidka, σύμφωνα με τοπικά μέσα και αστυνομικές πηγές.

«Η αστυνομία κυνηγούσε το εχθρικό όχημα αφού το εντόπισε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου εξερράγη», δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας Abdirahman Mohamed στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Τρεις πολίτες πέθαναν σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν», είπε.

Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν οχήματα και τρίτροχα tuk-tuks να διασκορπίζονται πριν από την έντονη έκρηξη.

Παρόλο που καμία ομάδα δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, το Μογκαντίσου δέχεται τακτικά στόχους επιθέσεων από την ομάδα αλ-Σαμπάμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, οι οποίες διεξήγαγαν μια μακρά και βίαιη ένοπλη εξέγερση επιδιώκοντας την κατάργηση της διεθνούς υποστηριζόμενης κυβέρνησης στο Μογκαντίσου. Εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2011, αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν τις περιοχές από όπου σχεδιάζουν και ξεκινούν συχνές, θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και πολιτικών στόχων.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι μια περαιτέρω καθυστέρηση στις εκλογές της χώρας θα μπορούσε να πυροδοτήσει την πολιτική αναταραχή ανοίγοντας το δρόμο για εκμετάλλευση από την ένοπλη ομάδα, η οποία έχει απειλήσει να επιτεθεί στις εκλογές.

Η Σομαλία επρόκειτο να διεξαγάγει εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου, αλλά καθυστέρησαν καθώς ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλάι Μοχάμεντ και περιφερειακοί ηγέτες διαφωνούν για τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα περιφερειακά κράτη να επανέλθουν επειγόντως σε συνομιλίες και να συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...